Poletni val se umirja, vrh bi lahko dosegli do konca meseca

Koronavirus 20. Jul 202212:23 > 14:26 0 komentarjev
covid, koronavirus, test
PROFIMEDIA

Včeraj so potrdili 1.821 okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa trenutno znaša 1.552.

Poletni val se bo po projekciji dr. Janeza Žiberta s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani umiril. Reprodukcijski faktor se zmanjšuje, čeprav še vedno vztraja nad 1. Tudi tedenske primerjave po številu okuženih ne naraščajo močno. Po modelskih napovedih bomo vrh dosegli do konca julija.

Kaj se bo zgodilo potem, je še nejasno. Ena možnost je, da bomo ostali na platoju (kot npr. Nemčija in Avstrija) in bo naraščanje počasnejše, druga pa, da se bodo krivulje obrnile navzdol (kot npr. v Italiji), dodaja Žibert. Stanje v bolnišnicah je trenutno resno, a ne kritično. Po napovedih do konca meseca v bolnišnicah zaradi covida ne bi smelo biti več kot 350 bolnikov.

Projekcijo, ki jo je pripravil dr. Žibert, je komentiral tudi vodja Centra za nalezljive bolezni na NIJZ in vodja nove posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel. “Tehtno in s podatki podprto. Z občutkom razloženo, kaj nam modeliranje lahko pove. Prikaz najverjetnejšega scenarija in povezane negotovosti. Resno stanje, a tudi upanje,” je zapisal in ob tem pozval k skrbi za zdravje in skupnost s cepljenjem, maskami in s tem, da ostanemo doma, ko smo bolni.

Matematik Peter Malovrh, ki širjenje okužb koronavirusa že dalj časa aktivno spremlja ter svoje ugotovitve in analize objavlja na spletni strani covidslo.net, medtem pravi, da smo že na vrhu poletnega vala BA.5. Dodal je, da pred oktobrom v bolnišnicah ne bo problemov, od oktobra pa bo odvisno, ali se bo pojavila kakšna bolj problematična različica virusa, ki bi bolj napadala spodnja dihala.

V torek so pristojni potrdili 1.821 okužb s koronavirusom ob opravljenih 713 PCR-testih in 5.978 hitrih antigenskih testih. Zaradi covida-19 je trenutno v državi na navadnih oddelkih hospitaliziranih 82 bolnikov, na intenzivnih pa devet. Umrli so trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.552, kar je štiri manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 974, kar je 17 več kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 20.636 aktivnih primerov okužb, kar je 369 več kot dan prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!