Policija: ne gre za ustrahovanje kmetov. SDS: zahtevamo sejo odbora parlamenta

Slovenija 24. Apr 202315:24 > 16:25 5 komentarjev
Protest kmetov proti kanalu C0
Borut Živulović/BOBO

Obisk policistov pri enemu izmed kmetov in vprašanja o udeležbi na prihajajočem protestu kmetov še vedno razburjajo del javnosti. Policija trdi, da ne gre za ustrahovanje, ampak za običajno policijsko delo. "Takšno zbiranje informacij je namenjeno temu, da policisti od zaupanja vrednih občanov dobimo informacije za zagotavljanje varnosti na shodu," je pojasnil Tomislav Omejec z generalne policijske uprave. Argumenti policije pa ne prepričajo poslancev SDS, ki na temo policijskih obiskov zahtevajo sklic nujne seje odbora za notranje zadeve.

Petkov obisk policije pri enemu izmed kmetov še vedno dviguje obrvi. Takrat je po spletu zakrožila objava enega izmed kmetov, ki je zapisal, da so ga policisti obiskali med delom na kmetiji. Postavili naj bi mu več vprašanj glede torkovega kmečkega protesta v Ljubljani, med drugim naj bi jih zanimalo tudi, kdo vse se bo protesta udeležil. Po besedah predsednika sindikata kmetov Antona Medveda pa to ni bil osamljen primer.

Na ljubljanski policijski upravi so že v petek pojasnili razloge za obisk kmeta pred protestom. Kot so navedli, je šlo za zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale koristne podatke za uspešno izvajanje policijskih nalog. Pri tem so še zatrdili, da “gre za običajno obliko policijskega dela, s katerim ne ustrahujemo nikogar”. Da je zbiranje obvestil pri potencialnih udeležencih shodov eno od osnovnih pooblastil policije, je na današnji izjavi za medije znova poudaril vodja Sektorja splošne policije na generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec.

“Takšno zbiranje informacij je namenjeno temu, da policisti od zaupanja vrednih občanov dobimo informacije za zagotavljanje varnosti na shodu,” je pojasnil in opozoril, da gre za shod s povečano stopnjo tveganja, saj bodo kmeti v Ljubljano prišli s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo. Kot je še dodal, mu je žal, da so petkov obisk v javnosti razumeli kot zlonamernega.

Po navedbah Omejca so policisti po nadzoru Direktorata za policijo in druge varnostne naloge prejeli od nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in od sedanjega ministra Boštjana Poklukarja usmeritve, ki vključujejo večje sodelovanje z organizatorji protestov. To pomeni tudi zbiranje informacij o shodih pri udeležencih in organizatorjih.

Poslanci SDS zahtevajo nujno sejo odbora za notranje zadeve

V poslanski skupini opozicijske SDS pa so danes zaradi obiska policije pred torkovim protestom vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Po njihovi oceni gre pri obiskih policije za zlorabo policijskih pooblastil in ustrahovanje s strani represivnih organov.

“Takšno ravnanje policije predstavlja nedopusten oblastven pritisk, omejevanje in poseg v ustavno pravico svobode gibanja, varstva osebnih podatkov in svobode,” so predlagatelji nujne seje zapisali v obrazložitvi. V SDS še menijo, da bi lahko policisti informacije o shodu dobili tudi z medijev, objav na družbenih omrežjih ali pa v pogovoru z organizatorjem.

Novica o petkovem policijskem obisku je sprožila val kritik. Oglasila sta se tudi Pravna mreža za varstvo demokracije in Inštitut 8. marec, kjer menijo, da gre za “nesorazmeren poseg v pravico do mirnega zbiranja” in da ima lahko ta način policijskega dela pred protivladnimi protesti zastraševalni učinek.

Danes je svoje mnenje podal tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, ki pa v tej obliki policijskega dela ne vidi represije, temveč jo ocenjuje kot običajno prakso. “Ker smo tudi mi podprli policijski sindikat, ko so stavkali, menim, da bodo tudi oni nas obravnavali kot državljane, ki imamo ustavno pravico protestirati,” je poudaril.

V torek so v Sindikatu kmetov Slovenije po dveh tednih prekinili pogajanja z vlado in napovedali nov protestni shod slovenskih kmetov. Kot so dejali, je bila kaplja čez rob novela zakona o zaščiti živali. Vodja Sektorja splošne policije Tomislav Omejec je opozoril, da bodo kmetje na protestni shod v središče Ljubjane prišli s traktorji, zaradi česar pričakujejo težave v prometu. Po ocenah policije naj bi se na Trgu republike zbralo med 2.000 in 3.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje