Policija opozarja: če po SMS prejmete povezavo, ne vpisujte bančnih podatkov

Slovenija 25. Jan 202308:19 0 komentarjev
Mobilni telefon
PROFIMEDIA

Mariborski policisti so znova obravnavali primer zlorabe spletnega oziroma mobilnega bančništva, v katerem so storilci oškodovanki ukradli dobrih 700 evrov. Svoje bančne podatke je namreč vpisala na povezavo, ki jo je prejela po SMS sporočilu. Policisti opozarjajo, da so primeri tovrstnih zlorab redni.

Mariborski policisti so v torek znova obravnavali primer zlorabe spletnega oziroma mobilnega bančništva, plačilnih in kreditnih kartic, v katerem so storilci oškodovanko okradli za dobrih 700 evrov tako, da so ji po SMS sporočilu poslali povezavo, na katero je vpisala svoje bančne podatke.

“V večini primerov ugotavljamo, da k oškodovanju prispevajo oškodovanci sami, saj niso dobro seznanjeni z nevarnostmi, ki jih prinašajo tovrstni plačilni sistemi, k oškodovanju pa prispevajo tudi s svojim vedenjem,” ugotavljajo na Policijski upravi (PU) Maribor. Občani so namreč pogosto oškodovani, ko sami storilcem posredujejo podatke, ki so potrebni za odtujitev denarja. Žrtve se pogosto tudi ne seznanjajo z varnostnimi opozorili bank, ki jih prejemajo, pojasnjujejo na PU Maribor.

V sporočilih se storilci pogosto izdajajo za banke ali druge zunanje institucije. Pri tem prejemnike lažnih sporočil pogosto vodijo na lažne spletne strani (na primer se skrivajo za pretvezo, da je kreditna kartica blokirana ali da gre za izboljšanje varnostnih ukrepov). Od prejemnikov pogosto zahtevajo obvezno potrditev ali aktivacijo z vnosom osebnih in kartičnih podatkov.

Tako pridobljene podatke lahko storilci kasneje zlorabijo za izvajanje nepooblaščenih plačil, predvsem na tujih spletnih straneh, v breme žrtvinega bančnega računa ali plačilne kartice, navajajo policisti.

“Policisti znova opozarjamo, da banke od svojih uporabnikov ne bodo zahtevale, da vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronske pošte ali SMS sporočil. Uporabnike pozivamo, da so pozorni na tovrstna lažna sporočila in nanje ne odgovarjajo, ne klikajo na povezavo iz teh sporočil in ne vnašajo svojih osebnih podatkov. Pri obisku svoje spletne banke naj bodo pozorni in redno berejo opozorila, ki jim jih banke pošiljajo o morebitnih aktualnih zlorabah,” svetujejo na policiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!