Policisti poostreno nadzorujejo kolesarje: od opomina do 1.200 evrov kazni

Slovenija 19. Maj 202217:27 > 20. Maj 2022 13:58 5 komentarjev
policija, kolesar, kolo, Ljubljana
Žiga Živulovič jr./BOBO

V nedeljo, 15. maja, so se po vsej državi začele aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, ki bodo trajale vse do 3. junija, ko obeležujemo svetovni dan kolesarjenja. Slovenski policisti med drugim z večjo intenzivnostjo preverjajo, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila ter kako se do njih vedejo preostali udeleženci v prometu. Preverili smo, katere prekrške na območju ljubljanske policijske uprave največkrat obravnavajo ter kakšna kazen vas lahko doleti, če cestnoprometnih predpisov ne boste upoštevali.

Kolesarji so poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev. V cestnem prometu so manj varni predvsem zaradi slabše vidnosti, saj je ta obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. V zadnjih letih se je število kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, povečalo. Kot pojasnjujejo na generalni policijski upravi, so vozniki koles v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. V zadnjem času pa se je med kolesarji število povzročiteljev še povečalo.

Kot dodajajo, so kolesarji pogosto tudi žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, in sicer največkrat tistih voznikov, ki vozijo prehitro, ter tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Na podlagi statističnih podatkov so v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi starejši kolesarji, zlasti nad 65 let, saj so pogosto premalo pozorni na vozila, ki jih prehitevajo, slabše vidijo in slišijo ter se tudi počasneje odzovejo. Pogosto pa vožnjo kolesarjev ovirajo tudi nepravilno parkirana vozila. Samo lani so tako kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež, pojasnjujejo na generalni policijski upravi in dodajajo, da so v želji po zaustavitvi tega negativnega trenda oblikovali tudi tokratno preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev.

Kot so pojasnili na policiji, bodo policijske enote v dobrih dveh tednih in pol izvajale posamične poostrene nadzore, v preostalem času pa bodo kolesarje nadzirali ob rednem delu. “Glede na problematiko na posameznih območjih bodo policijske enote sodelovale tudi z občinskimi redarstvi,” so še pojasnili na generalni policijski upravi.

Na kaj so policisti pozorni?

“Policisti bomo pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali bomo, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad, nadzorovali bomo tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti itd. Pozorni pa bomo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje,” pojasnjujejo na policiji.

ljubljana, kolo, sonce, kolesar
Žiga Živulović jr./BOBO

V enem dnevu na območju PU Ljubljana 34 kršitev kolesarjev

Ker preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev še ni zaključena, traja namreč vse do 3. junija, ko obeležujemo svetovni dan kolesarjenja, nam s Policijske uprave (PU) Ljubljana doslej zbranih statističnih podatkov akcije še niso mogli sporočiti. “Lahko pa povemo, da je 17. 5. 2022 na območju Policijske uprave Ljubljana potekal poostren nadzor,” nam je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi ljubljanske policije Tomaž Tomaževic ter posredoval število kršitev, ki so jih na omenjeni dan ugotovili, ter število ukrepov, ki so jih izdali na PU Ljubljana.

Samo v torek, 17. maja, so tako zaznali 34 kršitev kolesarjev ter opravili osem preizkušenj alkoholiziranosti. Obravnavali pa so tudi tri kršitve voznikov, ki so s svojim ravnanjem v cestnem prometu ogrožali varnost kolesarjev. Skupno so ljubljanski policisti izdali 26 opozoril ter deset plačilnih nalogov.

Kot je še pojasnil Tomaževic, so letos že obravnavali smrtno prometno nesrečo, ki jo je povzročil kolesar. Nesrečo je povzročil z vožnjo po prehodu za pešce, saj ta površina ni namenjena vožnji kolesarjev, v nesreči pa je izgubil življenje. Med kršitvami, ki jih na PU Ljubljana najpogosteje obravnavajo, pa je Tomaževic navedel predvsem nepravilne premike, vožnjo z neprilagojeno hitrostjo, neupoštevanje prometne signalizacije, izsiljevanje prednosti, vožnja v rdečo luč, vožnja v nasprotni smeri, vožnja pod vplivom alkohola in drog, uporaba slušalk med vožnjo, vožnja po zaznamovanih prehodih za pešce in pločnikih …

Prevladujejo kršitve s področja uporabe telefona

Do 18. maja letos so sicer policisti ugotovili skupno 1.393 kršitev cestnoprometnih predpisov kolesarjev, od tega kar 244 s področja uporabe telefona, so sporočili z Agencije za varnost prometa (AVP). Kot so še dodali, je bilo tako denimo leta 2017 kršitev s področja uporabe telefona 7 odstotkov, v zadnjih petih letih pa je ta delež narasel na 17 odstotkov. Vsako leto je prometnih nesreč z udeležbo kolesarja približno 1.300, letos, do vključno 30. aprila, pa so bili kolesarji udeleženi v 218 prometnih nesrečah, kar je 15 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lani. Umrla sta dva kolesarja, hudo telesno poškodovanih je bilo 35, lažje telesno poškodovanih pa 150, so še sporočili z AVP in dodali, da se na mednarodni ravni Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami uvršča v evropsko povprečje, in sicer s 4,5 umrlimi kolesarji na milijon prebivalcev. Evropsko povprečje sicer znaša 4,4.

Kazni od 40 do 1.200 evrov

Globe za kolesarje se sicer gibljejo predvsem med 40 in 80 evri, večja kazen pa vas bo doletela, če boste na kolo sedli pod vplivom alkohola. 40 evrov globe bo tako denimo doletelo vsakega, ki ga bodo pristojni ujeli pri menjavi prometnega pasu ali drugi spremembi vožnje, pa voznik tega ne bo pravočasno ali ustrezno nakazal. Globo v isti višini boste prejeli, če hitrosti vožnje ne boste prilagodili poteku, tehničnim ali drugim lastnostim ceste ter boste s svojo prehitro vožnjo ogrožali druge udeležence v prometu. Takšna globa vas bo doletela, če boste brez upravičenega razloga vozili tako počasi, da boste s svojo vožnjo ovirali promet.

80 evrov boste morali odšteti, če se boste z neprednostne ceste vključili v promet in pri tem izsilili vozila, ki vozijo po prednosti cesti. 40 evrov kazni pa vas bo doletelo, če ne boste vozili po cestni površini, namenjeni za kolesarje, če boste tam, kjer širina vozišča ni dovolj velika, vozili vzporedno z drugim kolesarjem. Tudi če se bosta na kolesu vozili dve ali več oseb, pa kolo tega ne omogoča, vas bo doletela globa v višini 40 evrov. Prav tako, če bo otroka prevažala mladoletna oseba oziroma če kolo ni ustrezno opremljeno za prevoz otrok. Navsezadnje pa vas 40 evrov globe lahko doleti tudi, če boste kolo parkirali tako, da bo oviralo promet.

Če boste na kolesu telefonirali ali uporabljali druge naprave, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje, vas lahko doleti 120 evrov kazni. Če se boste na kolo usedli pod vplivom alkohola, vas glede na količino alkohola v sistemu lahko doleti kazen med 300 in 1.200 evri.

kolo, promet, kolesar, ljubljana
Žiga Živulović/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje