Pri avtorju spletne grožnje našli tudi ostre naboje. Grozi mu pet let zapora

N1 video 23. Maj 202411:57 2 komentarja

Policija je kazensko ovadila 36-letnika, za katerega menijo, da je aprila napisal komentar o napadu na šole in s tem povzročil preplah. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do pet let zapora. Po oceni policije je s tem 36-letnik povzročil za 70.000 evrov škode. V hišni preiskavi pri ovadenem so policisti našli tudi ostre naboje.

Policisti so ta teden vložili kazensko ovadbo zoper 36-letnika, ki ga sumijo, da je aprila objavil spletni komentar z grožnjo, da se bo na eni od slovenskih šol na točno določen dan zgodil napad, kot se je na Finskem. Policisti mu v kazenski ovadbi očitajo kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnosti, za kar je zagrožena kazen zapora do petih let.

Tisti dan je minil v znamenju varnostnikov pred številnimi šolami, pa tudi ob povečani prisotnosti policijskih patrulj v okolici šol. Na Policijski upravi Ljubljana ocenjujejo, da je 36-letnik z objavo komentarja povzročil za 70.000 evrov škode. V to oceno je po besedah vodje sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Martina Rupnika všteto vse ukrepanje državnih organov in pristojnih organizacij zaradi tega spletnega komentarja.

Rupnik je pojasnil, da so ljubljanski policisti pri preiskavi sodelovali s kolegi iz Murske Sobote. Kot smo že poročali, naj bi bil namreč osumljenec doma v eni od vasi v murskosoboški občini.

V hišni preiskavi našli tudi ostre naboje

Na policiji so pojasnili, da so se na komentar takoj odzvali. Prve preiskave niso pokazale, da bi dejansko obstajala grožnja otrokom. Zato so za mnenje zaprosili okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. “Upoštevajoč usmeritve državnega tožilstva ter na podlagi zbranih obvestil, informacij in dejstev so bili v konkretnem primeru podani razlogi za sum, da je neznana oseba izvršila kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnosti po 309. členu kazenskega zakonika. Neznana oseba je namreč lažno sporočila, da grozi neka nevarnost. S tem je povzročila, da so državni organi in druge organizacije ukrepali brez potrebe. S tem pa je povzročil tudi večjo premoženjsko škodo,” je pojasnil Rupnik.

Na pristojno državno tožilstvo je tako policija naslovila dve pobudi za pridobitev registracijskih podatkov in podatkov o IP-naslovih. S pridobljenimi podatki so identificirali neznanega storilca.

Na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča so izvedli hišne in osebne preiskave pri osumljencu. V hišni preiskavi so policisti zasegli več elektronskih naprav, za katere menijo, da so bile uporabljene pri storitvi tega kaznivega dejanja. Ko bodo analizirali in zavarovali podatke iz naprav, bodo kazensko ovadbo dopolnili s svojimi ugotovitvami.

Prav tako so policisti v hišnih preiskavah zasegli nekaj ostrih nabojev, ki jih morajo še analizirati. Ko bo ta končana, bodo proti osumljencu sprožili prekrškovni postopek zaradi kršitev zakona o orožju.

Policisti so osumljenega 36-letnika v preteklosti že obravnavali zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi po 299. členu kazenskega zakonika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje