Šolski dan z varnostniki in policijo: grožnja povzročila nelagodje, panike ne

N1 video 10. Apr 202409:52 5 komentarjev

Starši, ki smo jih zjutraj srečali, ko so otroke pripeljali v Osnovno šolo Bežigrad, so pripovedovali, da zaradi spletne grožnje slovenskim šolam nekaj nelagodja vsekakor občutijo, a da zaupajo šoli in policiji. "Smo pa mi tisti, ki v prvi vrsti ne smemo delati panike in tega prenašati na otroke, ker to razmere samo še poslabšuje," je bilo njihovo jasno sporočilo.

Spletna grožnja slovenskim osnovnim šolam je izpostavila današnji dan kot tisti, ko naj bi se na eni od šol zgodilo nekaj takega, kot se je nedavno na Finskem.

Malo pred 8. uro zjutraj se je zato policijska patrulja že vozila po ulicah okoli Osnovne šole Bežigrad, medtem ko so starši otroke pospremili k pouku. Nekaj nelagodja je v zraku, so povedali ekipi N1, a poudarili, da zaupajo tako v policijo kot šolski sistem.

“Smo pa mi tisti, ki v prvi vrsti ne smemo delati panike in tega prenašati na otroke, ker to razmere samo še poslabšuje,” je dejal eden od očetov, mimoidoča mamica meni podobno. “Včeraj smo se z drugimi starši pogovarjali, ali otroka pripeljati v šolo ali ne. Ampak varnost je vzpostavljena. Če danes otrok ne bi pripeljali v šolo, jih imamo lahko ves čas doma,” je povedala.

Večina staršev, s katerimi je govorila, je zato otroke k pouku pripeljala. “Varnostnika imajo, učencem od tretjega razreda pa pregledujejo tudi torbe. Nič se ne more zgoditi,” je prepričan še en mimoidoči.

Več v videu zgoraj.

Koliko otrok je ostalo doma?

Govorili smo z več ravnatelji osnovnih šol, ki pravijo, da je jutro minilo mirno in brez posebnosti. Nekaj otrok je sicer manjkalo, a večina jih je bila pri pouku prisotna.

Ravnateljica Osnovne šole Danile Kumar iz Ljubljane in predsednica Združenja ravnateljev Mojca Mihelič je za N1 povedala, da je bilo po njenih informacijah — z vsemi ravnatelji ji sicer še ni uspelo govoriti — vzdušje na šolah normalno. “Tam, kjer posebni ukrepi niso veljali, je pouk potekal tako kot vsak dan in z vsemi aktivnostmi, ki so bile načrtovane, vred: od rednega dela v razredih do športnih dni in druženja na prostem.”

Na nekaterih šolah je bilo resda nekaj več odsotnosti, a številni ravnatelji to pripisujejo današnjemu prazniku; ramazanskemu bajramu. Tudi v preteklih letih so namreč starši prav za to koristili enega od petih prostih dni, ki učencem vsako šolsko leto pripadajo. “Nekaj učencev pa je gotovo manjkalo tudi zaradi grožnje z napadom.”

V primerjavi z včeraj, ko je bilo po besedah Mojce Mihelič med otroki čutiti strah, danes ni bilo tako. Odzivi staršev so bili medtem mešani: nekateri so dejali, da od šol prejemajo premalo informacij in da šole za varnost premalo postorijo, na drugi strani pa so starši, ki menijo, da je panika odveč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje