Policija preiskuje sum podkupovanja na ljubljanski upravni enoti

Slovenija 15. Apr 202222:43 > 16. Apr 2022 14:42 0 komentarjev
Upravna enota Ljubljana
Foto: Stanko Gruden/STA

Uradniki na oddelku za tujce na največji upravni enoti v državi naj bi - kot je ta teden poročalo Delo - sprejemali podkupnine, zdaj so se znašli pod drobnogledom kriminalistov.

Nekateri državni uradniki na Upravni enoti (UE) Ljubljana naj bi za hitrejšo obravnavo vlog tujcev prejeli podkupnino, je ta teden poročalo Delo. Na največji državni UE je trenutno več kot 15 tisoč nerešenih vlog tujcev, na razrešeno vlogo pa lahko čakajo tudi pol leta ali celo več let. Da bi prišli do hitrejše obravnave, so nekateri tuji državljani bili pripravljeni plačati uradnikom, ki so se zato zdaj znašli pod drobnogledom kriminalistov. Na policijski upravi Ljubljana so za TV Slovenija potrdili, da vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Cena hitrejše pridobitve delovnega dovoljenja naj bi se sicer gibala med sto in tisoč evri.

“Glavni razlog za dolge vrste je že pomanjkanje kadra. Že več kot deset let opozarjamo tako ministrstvo kot službo za upravne enote. Ta preiskava pa se mi zdi bolj predvolilni šov kot kaj resnega,” je za TV Slovenija povedal predsednik sindikata državnih organov Franc Verk. Po poročanju TV Slovenija so z domnevnimi nezakonitostmi seznanjeni na ministrstvu za upravo.

“Po sporazumu o zaposlovanju med državo Slovenijo in Srbijo ter Slovenijo in Bosno so vsi stroški pridobivanja dovoljenja na strani delodajalcev. Mi smo na to začeli opozarjati oziroma to ugotavljati že na začetku našega delovanja leta 2016. Potem smo ugotovili, da to ni en primer, temveč vzorec. Nato smo to izpostavili na ministrstvu za delo, na ministrstvu za notranje zadeve, to smo poslali v državni zbor,” je naštel Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!