Policija svari: Če bodo kmetje protestirali, bo Ljubljana obstala

Slovenija 15. Mar 202416:58 13 komentarjev

Kmetje za torek napovedujejo proteste v Ljubljani. Ker se bodo mnogi v prestolnico pripeljali s traktorji, policija pričakuje veliko gnečo na cestah. Največ zastojev bo po napovedih na cestah v središču mesta in na mestnih vpadnicah. Udeležence v prometu že vnaprej prosijo za strpnost.

Kmetje menijo, da pogajanja vlade in kmetijskih organizacij potekajo prepočasi, zato so za torek napovedali protest v Ljubljani.

Na policijski upravi Ljubljana predvidevajo, da se bodo mnogi v prestolnico pripeljali s traktorjem in že napovedujejo zastoje. Ocenjujejo, da bo največja gneča nastala v središču mesta in na mestnih vpadnicah, ki so že sicer močno prometno obremenjene. Napovedali so poostren nadzor prometa, udeležence pa že vnaprej pozvali k strpnosti.

Prav tako vse udeležence v prometu in na shodu pozivajo k upoštevanju cestnoprometnih predpisov. “Upoštevajte navodila policistov in ne povzročajte zastojev po nepotrebnem,” je na današnji novinarski konferenci povedal inšpektor oddelka za cestni promet Refik Hodžič.

Spomnil je tudi, da je treba ob gneči na cesti vselej pomisliti na ustvarjanje proste poti za intervencijska vozila in da lahko vsakršno oviranje prometa predstavlja nevarnost za življenja ljudi.

Na policiji se zavedajo pomena javnega izražanja mnenj in stališč, od udeležencev shoda pričakujejo, da bo potekal varno. Pri zagotavljanju varnosti na napovedanem shodu policisti sodelujejo z organizatorjem, ki je tudi s svojo rediteljsko službo dolžan poskrbeti za red in varnost udeležencev in njihovega premoženja. Med drugim je na shode prepovedano prinašati nevarne predmete.

Na novinarski konferenci je Hodžič tudi pojasnil, da bodo policisti na območju celotne Slovenije v naslednjih zbirali informacije glede dogodka, in sicer z namenom zagotovitve varnosti in priprave na zborovanje.

Torkov protest sicer še ni dokončno potrjen. Predstavniki kmetov so namreč dejali, da shoda ne bo, če bi vlada do takrat pokazala konkreten napredek pri njihovih zahtevah. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić jim je danes predstavila pogled na njihove zahteve, časa za odgovor imajo do ponedeljka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje