Zmanjkuje nam postelj: že jutri odprtje bolnice Petra Držaja

Novice 14. Nov 202112:05 > 20:59 7 komentarjev
Bolnišnica, DTS covid-19 oddelek
Aljaž Uršej/N1

V Sloveniji zmanjkuje postelj na intenzivnih negah covidnih oddelkov. V UKC Ljubljana imajo denimo na voljo še pet postelj, v UKC Maribor dve, v Splošni bolnišnici Jesenice pa so kapacitete polne. Na sobotnem sestanku bolnišnic z ministrstvom za zdravje so se medtem že dogovorili za dodatne postelje. Kot so nam sporočili iz UKC Ljubljana, pa je pričakovati, da bodo že jutri za covidne bolnike odprli bolnico dr. Petra Držaja.

Na oddelkih intenzivne nege se po podatkih vlade zdravi 227 ljudi, kar je največ od začetka epidemije. Ker bolnišnične kapacitete pokajo po šivih, so se, kot smo poročali, na sobotnem sestanku bolnišnic in ministrstva za zdravje dogovorili za odprtje dodatnih desetih postelj, namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego. S prihodnjim tednom pa bodo po napovedih bolnišnice covidnim bolnikom namenile maksimalne kapacitete.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na navadnih oddelkih od skupno 190 postelj zasedenih 176. Na intenzivnih pa je od skupaj 77, zasedenih 72. V največji slovenski bolnišnici imajo na voljo še pet intenzivnih postelj. Kot so nam povedali, predvidoma že jutri za zdravljenje covidnih bolnikov načrtujejo odprtje bolnice dr. Petra Držaja, kjer je na voljo oprema in oskrba bolnikov s kisikom.

V Jesenicah nimajo možnosti širiti covid oddelka

V UKC Maribor se na intenzivnem oddelku zdravi 40 bolnikov, še dve postelji pa sta jim ostali na razpolago. Kot je za N1 potrdil strokovni direktor bolnišnice Matjaž Vogrin, bodo v prihodnjem tednu zagotovili še tri dodatne postelje.

V Splošni bolnišnici Jesenice se na navadnem oddelku zdravi 21 bolnikov, kapacitete na intenzivnem oddelku pa so polno zasedene, tam se zdravi šest bolnikov. Na vprašanje, ali bodo v prihodnjih dneh zagotovili še dodatne postelje, pa nam je strokovna direktorica Anja Jovanovič Kunstelj pojasnila, da so že prejšnji teden odprli vse razpoložljive kapacitete. “Prejšnji teden smo odprli maksimalne kapacitete. Trenutno imamo intenzivne postelje polne,” je poudarila.

Dodaja tudi, da bolnišnica Jesenice dodatnih postelj ne bo dobila. “Nimamo prostorskih, zagotovo pa niti kadrovskih zmožnosti. Polovico svojih intenzivnih postelj v naši bolnišnici zagotovimo za covid paciente. Več možnosti nimamo, saj bi pomenilo, da bi morali drugo intenzivno enoto v celoti posvetiti covidnim bolnikom, tega pa ne moremo, saj smo edina bolnišnica v regiji, ki ob tem obravnava tudi kirurške paciente, zato pri nas širjenje kapacitet žal ne gre,” je povedala za N1.

“Gasi se eksplozija, ki je z vsakim dnem večja”

Da so razmere v bolnišnicah res kritične, je za BKTV kanal opozoril Gregor Prosen, vodja urgence UKC Maribor. Povedal je, da takšnega navala pacientov ni bilo še nikoli. “To je sedaj meja, kjer stvari postajajo absolutno nevarne in bojim se, da vstopamo v scenarij Bergama,” je dejal. Družbo je pozval k resnosti, čeprav je po njegovem mnenju to že prepozno. “Zdaj se samo še gasi eksplozija, ki pa je z vsakim dnem večja. Bolnišnične kapacitete bodo kmalu zapolnjene,” je med drugim še opozoril.

Težave pa ne predstavljajo samo postelje, temveč tudi pomanjkanje zdravstvenega kadra. Da je to glavna ovira, je včeraj spomnil Franc Vidišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje. Iz vrst civilne zaščite se je že javilo 250 prostovoljcev bolničarjev, tako iz vrst Rdečega križa kot tudi gasilcev, prijave pa še zbirajo. S ponedeljkom pomoč v bolnišnice pošilja tudi vojska, poslali bodo štiri ekipe s tremi do petimi osebami.

Prostovoljce pred začetkom dela čaka uvajalno usposabljanje, razporejajo jih skladno z njihovimi sposobnostmi. Nekateri na primer preverjajo izpolnjevanje PCT pogoja, spremljajo bolnike, drugi pa delajo na intenzivnem oddelku. Lani je v bolnišnicah delovalo 150 prostovoljcev Rdečega križa, številni so delo opravljali na oddelkih intenzivne terapije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje