Pomembna novost za nosečnice: vlada zagotovila sredstva za preventivne preglede

Slovenija 09. Maj 202320:08 0 komentarjev
Nosečnica
PROFIMEDIA

Vlada je spremenila uredbo, ki prinaša novosti za nosečnice. Ta zagotavlja financiranje presejalnih testiranj, ki zmanjšujejo možnost prezgodnjih porodov, preprečujejo okužbe ali smrt novorojenca ter ugotavljanje zastoja plodove rasti. Prav tako bo uredba zagotovila sredstva za izvajanje novega pravilnika, ki ureja poklicne bolezni.

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Uredba prinaša novosti za nosečnice, saj zagotavlja financiranje presejalnih testiranj, zagotavlja pa tudi sredstva za izvajanje novega pravilnika, ki ureja poklicne bolezni, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade, se v skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pristojne zbornice, združenja zdravstvenih zavodov in drugih zavodov ter organizacij, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, vsako leto dogovorijo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelijo zmogljivosti, potrebne za njegovo izvajanje, in določijo obseg sredstev.

Ker dogovor med deležniki ni bil sklenjen do konca novembra 2022, je vlada izdala uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2023.

Z uredbo se zagotavlja financiranje presejalnih testiranj, ki zmanjšujejo možnost prezgodnjih porodov, preprečujejo okužbe ali smrt novorojenca ter ugotavljanje zastoja plodove rasti.

Ureja pa se tudi financiranje prepoznavanja poklicnih bolezni.

To so bolezni, ki jih povzroča dolgotrajno izpostavljanje delavcev določenim delovnim okoljem, kemikalijam ali drugim škodljivim dejavnikom, povezanim z delovnim mestom. Te bolezni so lahko izjemno nevarne in lahko povzročijo hude zdravstvene težave, invalidnost ali celo smrt, so še opozorili.

Prav tako so v uredbi opredeljene tudi najnujnejše širitve programov zdravstvenih storitev, in sicer zobozdravstvena oskrba varovancev s posebnimi potrebami, otroško in preventivno zobozdravstvo ter hospitalna obravnava otrok in mladostnikov z odvisnostjo od prepovedanih substanc. Prav tako se opredeljujejo nerealizirani programi centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov oziroma centrov za duševno zdravje odraslih glede na nerealizirane programe v letu 2022, so še sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!