Pomisleki ob naročilu visoke udeležbe policistov na slavju. Kaj pravi policija?

Slovenija 16. Jun 202314:53 4 komentarji
Policijsko varovanje
Srdjan Živulović/BOBO

Naročilo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Senada Jušića, da naj policijske uprave zagotovijo visoko udeležbo na slovesnosti ob dnevu policije, bo po besedah naših virov pri organiziranju rednega dela policistov povzročilo precej operativnih težav. "Policijske enote bodo vse naloge izvajale nemoteno in zagotavljale varnost," odgovarjajo v vodstvu policije.

Konec tega meseca ne praznuje le slovenska država, temveč tudi slovenska policija. Ta si je za svoj praznik izbrala 27. junij. Na ta dan leta 1991 so se policisti, tedaj še miličniki, na mejnem prehodu Holmec spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado.

Osrednja slovesnost ob dnevu policije bo 27. junija potekala v portoroškem Avditoriju, več naših sogovornikov pa je zmotil dopis vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Senada Jušića policijskim upravam in notranjim organizacijskim enotam Generalne policijske uprave, kolikšno udeležbo naj zagotovijo na tem dogodku. Po navedbah naših virov naj bi namreč Jušić naročil, da mora iz vsake policijske uprave na slovesnost priti najmanj 50 policistov, iz vsake notranje organizacijske enote generalne policijske uprave (GPU) pa deset.

“To bo povzročilo nemalo operativnih težav ne le tisti dan, temveč tudi naslednji, saj se policistom priznajo ure in jim bo potem potrebno zagotoviti počitek, torej bo manj policistov na terenu,” je poudaril eden naših virov. In dodal, da je to vsekakor visoka cena za uresničitev želje Senada Jušića in še zlasti notranjega ministra Boštjana Poklukarja, da se po številnih zamenjavah v vrhu ministrstva in v policiji javno demonstrira notranja enotnost ter izboljša ne najboljša medijska podoba vodilnih na ministrstvu.

Na policiji informacij o tem, da je Senad Jušić poslal konkretna navodila o številu udeležencev iz posameznih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot GPU niso zanikali. Kot so poudarili, želijo, “da bi se dogodka lahko zaposleni udeležili v čim večjem številu in tako slavnostno obeležili naš dan”. Ob tem pa so zagotovili, da bodo “policijske enote kljub temu vse naloge izvajale nemoteno in zagotavljale varnost, kot je to običajna praksa ob vsakokratnih tovrstnih dogodkih”. Pa tudi, da se dogodka ne bodo udeleževali zgolj policisti, temveč tudi zaposleni na drugih delovnih mestih.

Poudarili so še, da na območjih posameznih policijskih uprav že potekajo številne prireditve, s katerimi policisti obeležujejo svoj praznik, na osrednjo slovesnost 27. junija pa da vsako leto povabijo številne goste, predvsem pa zaposlene iz vseh enot po Sloveniji. Letošnja osrednja prireditev v Avditoriju Portorož bo po navedbah policije omogočala precej večje število gostov kot v preteklosti, ko zaradi manjših prireditvenih prostorov večjemu številu policistov niso mogli omogočiti udeležbe, čeprav je bil izražen velik interes. “Ker želimo, da bi bilo letos drugače in da bi bilo na dogodku lahko prisotnih čim več zaposlenih, smo vse enote pozvali, da zaposlenim omogočijo udeležbo v čim večjem številu. S tem dogodkom se na nek način želimo vsem zaposlenim tudi zahvaliti, saj vsakodnevno opravijo številne naloge, da lahko vsi živimo varno,” so še dodali na policiji.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje