Menjave na policiji: oditi naj bi moral šef kriminalistov Antolovič

Slovenija 13. Jun 202319:35 4 komentarji
David Antolovič.
David Antolovič. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na visokih položajih v policiji se te dni odvijajo menjave. Tako je bila v torek opravljena primopredaja na čelu centra za varovanje in zaščito: Bojana Omana je začasno nasledil Tomaž Brezic. V sredo pa se bo po naših informacijah moral posloviti direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić z menjavami visokih policijskih uslužbencev ne bo počakal do morebitnega imenovanja na čelo policije s polnim mandatom – kot smo poročali na N1, sta se na javni natečaj za generalnega direktorja policije prijavila Jušić in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Na policiji so nam potrdili, da je bila v torek opravljena primopredaja v centru za varovanje in zaščito (CVZ). Bojan Oman je moral oditi s čela centra, njegovo vodenje pa je po pooblastilu vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Jušića začasno prevzel dosedanji Omanov pomočnik Tomaž Brezic.

“Bojan Oman je zaradi organizacijskih potreb in zagotavljanja večje učinkovitosti dela premeščen v vodstvo policije, kjer bo še naprej opravljal naloge na področju varovanja oseb in objektov,” so navedli na policiji.

Oman je vodenje centra za varovanje in zaščito, ki je med drugim zadolžen za varovanje visokih državnih funkcionarjev, prevzel v času Šarčeve vlade. Kot je znano, pa je sedanji predsednik vlade Robert Golob s pomočjo svojega neformalnega svetovalca Miloša Njegoslava Milovića svoje varovanje uredil mimo tega centra. Nezaupanje do policistov varnostnikov je premier med drugim utemeljil na očitku, da se je v medijih pojavila fotografija njegovih otrok, ki sta ga spremljala na službeni poti v Bruselj. Policija je tedaj odgovorila, da “fotografiranja varovanih oseb na javnih krajih ni mogoče preprečiti”. Po besedah naših virov je novi začasni vodja centra Tomaž Brezic na mesto pomočnika CVZ prišel v času Janševe vlade.

Primopredaje pa naj bi se po naših informacijah nadaljevale v sredo, ko naj bi se moral posloviti direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič. Po Jušićevem pooblastilu naj bi ga začasno nasledil Antolovičev dosedanji pomočnik Matjaž Jerkič. Antolovič naj bi sicer ostal v vodstvu policije, pisarno pa naj bi dobil na policijski upravi Celje. Na vprašanje, ali te informacije držijo in kaj je razlog za zamenjavo Antoloviča, na policiji niso odgovorili.

Antolovič je bil v času tretje Janševe vlade in notranjega ministra Aleša Hojsa z mesta pomočnika direktorja nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) premeščen v “skupino odpisanih” v Tacen, ko sta po oblikovanju nove vlade vodenje notranjega ministrstva in policije prevzela Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav, pa je postal direktor uprave kriminalistične policije. Kot je pred dnevi poročal Dnevnik, pa naj bi bil pogosto v nesoglasju z vodjo NPU Darkom Muženičem, ki naj bi pri največji vladni stranki Gibanju Svoboda užival posebno zaupanje. Po odhodu Tatjane Bobnar s čela notranjega ministrstva je sicer Antolovič v intervjuju za Delo dejal, da se “pojavlja tisti občutek, ki nam je že znan iz obdobja prejšnje oblasti”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje