Pomoč: Američani darovali svečane obleke, Slovenci vestno upoštevali navodila

Slovenija 15. Feb 202312:26 0 komentarjev
Donacije za Turčijo
Posnetek zaslona: samy_naz1/TIKTOK

Turčija in Sirija, ki so ju prejšnji teden prizadeli uničujoči potresi, sta postali prizorišče najhujše naravne nesreče v zadnjih stotih letih. Predvsem v Turčijo že več kot en teden prihaja pomoč z vsega sveta. Na teren so prispele številne tuje reševalne ekipe, tudi humanitarna pomoč. Čeprav prenekatere organizacije pričajo o izjemnem odzivu ljudi pri doniranju najnujnejših materialnih dobrin, kot so higienski pripomočki, tople obleke, šotori, odeje, spalne vreče ... nekateri uporabniki na družbenih omrežjih opozarjajo, da vse donacije niso primerne.

Uporabnica družbenega omrežja TikTok je pred dnevi posnela razmere v zbirnem prostoru turško-ameriškega kulturnega centra, saj je želela izpostaviti problematiko darovanja oblačil, namenjenih žrtvam uničujočih potresov.

“Kaj je to? Poglejte si … Ljudje pošiljajo otroška oblačila za poroko. Prostovoljci delajo noč in dan, poglejte si ta kup smeti. Zahvaljujemo se vam za donacije, ampak te stvari niso primerne za darovanje,” je v posnetku dejala ženska, ki je spomnila, da žrtve tem trenutku najbolj potrebujejo topla oblačila in ne, kot je pokazala, umazanih oblek, spodnjega perila, spalnih srajc, svečanih oblačil in poletne obutve.

@samy_naz1 Donation for Turkey ###foryoupage #foryou #trending #samy_naz1 #fypシ゚viral #foryoupageofficiall #santos_saeed #londonlife @Santos_sayeed ♬ original sound - Samy_Naz🦂

Preberite še: Reševalci po vrnitvi iz Turčije: Bili smo šokirani, mesta ni več, bil je kaos

Turško veleposlaništvo: Težav pri zbiranju oblačil nismo imeli

Na pomoč prizadetim je priskočila tudi Slovenija. Poleg številnih organizacij, ki so zbirale finančna sredstva, se je v humanitarno akcijo vključilo tudi turško veleposlaništvo v Sloveniji, ki je zaprosilo za oblačila in hrano pa tudi prednostne materiale, kot so šotori, odeje, spalne vreče, plinski grelci in generatorji. Kot so za N1 pojasnili na veleposlaništvu, je bil odziv Slovencev izjemen, saj so darovali tudi res ogromno količino oblačil. “Že v nekaj dneh smo bili na robu zmogljivosti,” so dodali.

Po njihovih navedbah v primerjavi z zbiralci pomoči v ZDA težav z neprimernimi podarjenimi oblačili niso imeli. “Že v začetku smo poudarili, da zbiramo izključno topla oblačila in zimsko obutev. Presenečeni smo bili nad odzivom, saj smo prejeli res lepa zimska, predvsem otroška oblačila in kombinezone,” so pojasnili in ob tem še dodali, da je bilo med prejetimi donacijami tudi nekaj poletne obutve, ki pa je ne bodo zavrgli.

“Vse, kar se nam v tem trenutku zdi, da ne potrebujejo na prizadetih območjih, bomo odpremili z naslednjim prevozom. Dejstvo je, da bodo ljudje te potrebščine potrebovali v prihodnje,” so še izpostavili. Veleposlaništvo je za zdaj ustavilo zbiranje materialne pomoči, saj za njen transport nimajo zagotovljenega prevoza. Se bodo pa v prihodnje odzvali na potrebe in želje Turčije. “Če se bo v prihodnje pojavila potrebna po vnovičnem zbiranju materialne pomoči, jo bomo znova organizirali,” so še dodali.

Spomnimo, da so jugovzhodni del Turčije in Sirije prejšnji teden prizadeli uničujoči potresi, ki so po zadnjih podatkih terjali več kot 40 tisoč življenj. Po navedbah turških oblasti je bilo v začasna bivališča nameščenih več kot milijon ljudi, s prizadetih območij pa so evakuirali 400 tisoč ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je potrese označila za najhujšo naravno nesrečo v zadnjem stoletju, Združeni narodi pa so opozorili, da je bilo v potresu prizadetih več kot sedem milijonov otrok.

Preberite še: Po 198 urah rešili najstnika. Medicinske sestre “mislile le na malčke” (VIDEO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!