Po 198 urah rešili najstnika. Medicinske sestre “mislile le na malčke” (VIDEO)

Svet 14. Feb 202310:41 1 komentar

Iz turškega mesta Gaziantep prihaja ganljiv posnetek, ki prikazuje požrtvovalnost medicinskih sester. Med uničujočim potresom sta skušali zaščititi novorojenčke v inkubatorjih. "Le malčke sva imeli v mislih, kako jih bova zaščitili in spravili na varno," pravita medicinski sestri. Medtem so v provinci Kahramanmaras reševalci izpod ruševin rešili brata, stara 17 in 21 let, ki sta bila ujeta kar 198 ur.

Rušilni potres na jugu Turčije in severu Sirije so ujele številne nadzorne kamere, agencija Reuters je posredovala še ganljiv posnetek iz porodnišnice v turškem mestu Gaziantep, ki leži v neposredni bližini epicentra potresa.

Kamera je ujela požrtvovalni medicinski sestri, ki sta med silovitim potresom zaščitili novorojenčke v inkubatorjih.

“Bili sva zelo prestrašeni in zgrabila naju je panika, ampak niti malo za naju. Predvsem naju je skrbelo, kako bova zaščitili novorojenčke in jih spravili na varno,” je za BBC povedala Gazel Caliskan. Tem besedam se pridružuje še druga požrtvovalna medicinska sestra Devlet Nizam, ki doda, da sta v mislih imeli le malčke: “Inkubatorje sva držali pri miru, kolikor sva mogli.” Posnetke nadzornih kamer si lahko ogledate na vrhu članka.

Preberite še: Avtor fotografije, ki je pretresla svet: “Bil sem na robu joka”

Podobne pretresljive zgodbe prihajajo tudi iz Sirije, kjer so izpod ruševin rešili novorojenko. Mama jo je rodila kmalu po potresu in nato umrla. Umrl je tudi dekličin oče ter štirje brati in sestre. Srečni konec pa ima 36-urno reševanje dveh otrok, ki sta bila ujeta pod ruševinami. Starejša sestra je mlajšega brata ščitila, medtem ko sta bila stisnjena med ruševinami, posnetek pa je zakrožil po svetovnih medijih.

Po 198 urah rešili brata izpod ruševin

Iz Turčije osem dni po uničujočem potresu še vedno prihajajo nova poročila o preživelih katastrofe, ki je po nekaterih podatkih terjala več kot 37.500 življenj. V prizadetih provincah Kahramanmaras in Adiyaman so iz ruševin po poročanju turških medijev potegnili tri ljudi. V provinci Kahramanmaras na jugovzhodu države so reševalci po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu danes zjutraj izpod ruševin rešili brata, stara 17 in 21 let. Pod ruševinami sta preživela 198 ur. Spodnji posnetek prikazuje, kako so reševalci enega od bratov na nosilih odnesli do reševalnega vozila.

V provinci Adiyaman pa so živega iz ruševin stanovanjskega bloka potegnili 18-letnika, je poročala televizija CNN Türk. Informacij o tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Število mrtvih v silovitem potresu, ki je minuli ponedeljek z magnitudo 7,8 stresel jugovzhod Turčije in dele Sirije, v obeh državah po zadnjih potrjenih podatkih znaša več kot 37.500, od tega več kot 31.600 v Turčiji. V potresu je bilo poškodovanih več kot 80.000 ljudi, na tisoče pa jih še vedno pogrešajo, poroča dpa.

Reševalci so tudi minulo noč nadaljevali iskanje žrtev potresa, medtem ko je upanja, da bi pod ruševinami našli preživele, vse manj. Pozornost je sedaj usmerjena v zagotavljanje hrane in zatočišč za tisoče preživelih.

Preberite še: Življenje pod ruševinami, kako so rešili novorojenega otroka

Po podatkih turških oblasti so v začasna bivališča namestili okoli 1,2 milijona ljudi, postavljenih je bilo več kot 206.000 šotorov, s prizadetih območij pa so evakuirali 400.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sosednji Siriji je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo najmanj 5.900 ljudi, medtem ko sirske oblasti in uporniki poročajo o več kot 3.600 mrtvih. Pomoč ljudem v tej od državljanske vojne prizadeti državi je prispela tudi iz Savdske Arabije.

V drugem največje sirskem mestu Alep, ki je večinoma pod vladnim nadzorom, je danes pristalo letalo iz Savdske Arabije, prvo po več kot desetletju vojne, je za AFP povedal uradnik na sirskem ministrstvu za promet. Na letalu je bilo 35 ton pomoči v hrani, je poročala državna tiskovna agencija Sana. Savdska Arabija je po tistem, ko je Arabska liga leta 2011 začasno izključila Sirijo pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada, prekinila odnose z vlado v Damasku in podprla upornike v začetnih fazah vojne, ki traja že skoraj 12 let.

Preberite še: Znova “pozabljena” Sirija: kje je pomoč, ki jo potrebujejo prizadeta območja?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje