Vlada ne bo nagrajevala posameznih gasilcev, temveč gasilske organizacije

Slovenija 29. Jul 202206:39 > 22:50 1 komentar
Žalski gasilci na Krasu
GZ Žalec

Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva, pa je danes poudaril predsednik vlade Robert Golob. Medtem je požar, ki je popoldne znova izbruhnil na Velikem Ovčnjaku nad vasjo Šibelji, je lokaliziran in pod nadzorom, gasilce pa ponoči čaka še kar nekaj dela, saj se še pojavljajo posamezna žarišča. Na goriškem Krasu je medtem dan minil mirno, na pogorišču pa tudi čez noč ostaja požarna straža. Požar je lokaliziran tudi na italijanski strani meje.

V noči na petek so se pojavljala manjša požarišča, ki so jih gasilci sanirali, je za N1 pojasnil vodja operativnega štaba v Kostanjevici na Krasu Klemen Jerom. Eno od požarišč je zagorelo med Temnico in Renčami, drugo pa v bližini stolpa na Cerju. Ponoči je na požarni straži ostalo 56 gasilcev iz severnoprimorske in gorenjske regije, noč pa je Jerom ocenil kot mirno. Vojaški in civilni sekači so dopoldne posekali grmovje in drevesa ob cesti med Opatjim selom in Mirnom, tako da so ustvarili širši pas, na katerem bi lažje ustavili ogenj, če bi se začel širiti z italijanske strani, so še sporočili iz regijskega štaba CZ za Notranjsko.

Na italijanski pa se je požar razširil na nedostopen teren med Vrhom sv. Mihaela in vasjo Gabrje, vendar je to nekoliko stran od meje in ta del požara ni grozil, da bi preskočil mejo in zanetil požar na slovenski strani. Čelo požara so gasili z dvema kanaderjema in nekaj helikopterji, italijanskim silam pa tudi danes pomagajo slovenski gasilci.

požar, kras požar, kras
Štab CZ Notranjska
požar kras požar kras
Danijel Cek, regijski štab CZ za Notranjsko
Danijel Cek, regijski štab CZ za Notranjsko
Danijel Cek, regijski štab CZ za Notranjsko
požar, kras požar, kras
Štab CZ Notranjska

Popoldne je sicer znova zagorelo na Velikem Ovčnjaku nad vasjo Šibelji v občini Komen. Požar so gasili tudi s pomočjo helikopterja Slovenske vojske, policijski helikopter pa je s termovizijo pregledoval območje in usmerjal enote na terenu, je pojasnil tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Danijel Cek.

Požar so uspeli lokalizirati, pri čemer je po Cekovih besedah obstajala velika nevarnost, da ogenj preskoči na naslednji velik kompleks borovega gozda.

Čeprav je požar pod nadzorom, se znotraj njega še pojavljajo posamezna žarišča. Na terenu je še 75 gasilcev, ki gasijo rob požara. Ponoči bo na terenu ostalo še več kot 50 gasilcev, ki bodo počasi zalivali rob požara, čistili in pazili, da ogenj ne preskoči, je pojasnil Cek.

Medtem je dan pri Kostanjevici na Krasu minil mirno, ponoči pa bo na požarišču ostalo 49 gasilcev z 18 vozili. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev Severnoprimorske regije so pomagali tudi pri gašenju požara v naravnem okolju v obmejnem pasu v Italiji, na območju hriba Brestovec, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje. Po Cekovih besedah je pri gašenju pomagalo 65 slovenskih gasilcev, ki so se vsi že vrnili v Slovenijo.

Tudi v Italiji je požar sicer lokaliziran, ni pa še dokončno pogašen. Večje nevarnosti, da bi ogenj znova zaneslo na slovensko stran, ni, bodo pa požarne straže ponoči pazile na meji in se po potrebi spustile v Italijo, je še pojasnil Cek. Sicer pa naj bi šlo ponoči gasilcem na roko tudi vreme, saj so med 3. in 6. uro napovedane padavine. Padlo naj bi med 10 in 15 litri dežja na kvadratni meter.

kras, požar kras, požar
Štab CZ Notranjska
kras, požar kras, požar
Štab CZ Notranjska
Požar pri Devetakih Požar pri Devetakih
Štab CZ za Notranjsko
Požar pri Devetakih Požar pri Devetakih
Štab CZ za Notranjsko
Požar pri Devetakih Požar pri Devetakih
Štab CZ za Notranjsko
Požar pri Devetakih Požar pri Devetakih
Štab CZ za Notranjsko
Požar pri Devetakih Požar pri Devetakih
Štab CZ za Notranjsko
Požar pri Devetakih Požar pri Devetakih
Štab CZ za Notranjsko

V četrtek je intenzivno gorelo v okolici vasi Devetaki, Cotiči, Vižintini in Vrh sv. Mihaela. Južni krak tega požara se je nevarno približal regionalni cesti Moščenice-Gorica, ob kateri poteka državna meja. Pod noč so pri Vižintinih ta krak uspešno omejili. Pri gašenju so gasilcem pomagali italijanski vojaški helikopter, italijanski helikopter civilne zaščite, slovenski vojaški helikopter in italijanski kanader. Čez dan je italijanskim kolegom pomagalo 60 slovenskih gasilcev, ponoči pa je na italijanski strani ostalo 40 slovenskih gasilcev. Obranili so vasi Devetaki in Cotiči, ponekod je ogenj segal vse do hiš. Na fotografijah, ki so jih posredovali iz štaba civilne zaščite za Notranjsko, je požar v okoli vasi Devetaki na italijanski strani. Fotografije so nastale v četrtek med 18. in 19. uro, razmere so se do mraka nekoliko umirile.

Ponovno zagorelo tudi na pobočju Matajurja

Sredi današnjega dne je bil na pobočju Matajurja ponovno opažen močan dim, je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Kobarid Aleksander Vončina. Ponovno je zagorelo na območju, kjer je v torek zgodaj zjutraj strela zanetila požar na nedostopnem in zelo strmem terenu. Po besedah Vončine je pričakovati, da bo požar še danes pogašen.

Helikopter naj bi danes opravil nekaj poletov. Vodo bo natakal v bazenu, ki naj bi ga postavili v bližini vasi Kred, vanj bodo vodo napeljali s cevmi kar iz reke Nadiže. V požaru je pogorelo območju znotraj štirih hektarov na nedostopnem in zelo strmem terenu. Med skalovjem je bilo nekaj suhe trave, podrastja in posamezna drevesa.

Golob: Vlada ne bo nagrajevala posameznih gasilcev

Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva, pa je danes poudaril predsednik vlade Robert Golob. Premier se je ob robu današnjega srečanja s predstavniki nevladnih in prostovoljnih organizacij odzval tudi na opozorila, da bi izplačevanje posebnih nagrad gasilcem, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, pomenilo začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes.

Golob je v izjavi za medije poudaril, da vlada finančnega nadomestila nikoli ni obljubila posameznikom, temveč se bodo sredstva iz tega naslova namenila prostovoljnim gasilskim društvom, saj je to edini način, da je izplačilo omenjenih finančnih sredstev neobdavčeno. “Ne govorimo o nagradah posameznikom, ampak vsem prostovoljskim društvom, ki so bila aktivirana skozi državni načrt za zaščito in reševanje. V kolikor so bila aktivirana tudi društva, ki niso gasilska, so udeležena v tej isti shemi,” je poudaril. Po njegovih zagotovilih se bo finančno nadomestilo v višini 63 oz. 93,5 evra omenjenim društvom nakazalo glede na število oseb in glede na število dni sodelovanja pri gašenju požara.

Vlada bo sprejela tudi poseben zakon, s katerim bodo določili, kako se lahko donacije razdelijo prostovoljnim organizacijam, je dodal. Vlada je namreč na dopisni seji pred tednom dni zagotovila finančna sredstva za prostovoljne gasilce in drugi prostovoljce, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu. Kot so tedaj pojasnili, bodo sredstva prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje