Ponudili so prostor, a odgovora od upravne enote niso dobili

Slovenija 07. Jun 202116:18 > 16:51 0 komentarjev
Cepilni center
Žiga Živulović jr./BOBO

Digitalne identitete, s katero lahko med drugim pridobimo potrdilo o cepljenju, še ni mogoče prevzeti v vseh cepilnih centrih, čeprav je bilo to napovedano. Cepilni center v Ljubljani je upravni enoti ponudil prostor, kjer bi lahko uredila delovna mesta, a njenega odgovora ni dobil.

Zaradi preprečevanja morebitnih okužb z novim koronavirusom in povečanega števila klicev se je treba na obisk upravne enote naročiti. Pritisk na nekatere izpostave upravnih enot se je močno povečal v zadnjih tednih, saj se bližajo poletne počitnice in dopusti, ljudje pa želijo dostop do digitalne identitete.

Do brezplačnega potrdila o cepljenju od doma

Z digitalno identiteto lahko posameznik dostopa do državnega portala zVem. Tam lahko med drugim pridobi potrdilo o prebolelosti, cepljenju in izvidih PCR-testiranja na novi koronavirus. Na portalu zVem bo v prihodnje na voljo tudi evropsko digitalno zeleno potrdilo.

S temi potrdili je prehajanje mej enostavnejše, v nekaterih primerih posameznike celo odvezujejo obvezne karantene v nekaterih državah.

Ta potrdila je mogoče dobiti tudi pri osebnem zdravniku, vendar je treba zanje ponekod odšteti tudi več kot deset evrov, potrdilo na portalu zVem pa je brezplačno.

Razširili nabor prijavnih mest

Zaradi velike gneče in dolgih čakalnih vrst je vlada razširila nabor prijavnih mest, kjer si lahko prebivalci zagotovijo digitalno identiteto. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je prejšnji teden napovedal, da bodo to tudi cepilna mesta, centri za socialno delo, Furs …

V Ljubljani pa tudi ponekod drugod po Sloveniji so v zadnjih dneh posamezniki na cepilnih mestih že želeli digitalno identiteto urediti na cepilnem mestu, pa to še ni bilo mogoče.

Z vprašanji, kdaj lahko ljudje pričakujejo širši nabor prijavnih mest, smo se obrnili tudi na ministrstvo za javno upravo. Odgovorili so nam, da v skladu s sklepom vlade koordinacijo izvaja ministrstvo za zdravje, ki so mu poslali vprašanje.

“Vse občine, kjer so cepilni centri, so bile pozvane, da zagotovijo kadre, ki bodo pomagali na prijavnih mestih oziroma dodatnih lokacijah. Skupno je bilo imenovanih že okoli 300 referentov iz približno 70 različnih institucij. Pred opravljanjem nalog smo (in bomo po potrebi tudi v prihodnje) vse zaposlene ustrezno usposobili. Po naših informacijah lahko v Ljubljani državljani že izvedejo identifikacijo za SMSPass na Finančnem uradu Ljubljana in centru za socialno delo (poleg UE, seveda),” so dodali na ministrstvu za javno upravo.

V cepilnem centru v Ljubljani storitev še ni na voljo

V cepilnem mestu v Ljubljani si digitalnega potrdila še ni mogoče urediti. Kot je za N1 povedala vodja cepilnega centra v Ljubljani Simona Repar Bornšek, so ljubljansko upravno enoto obvestili, da imajo na voljo prostor. A odgovora niso dobili. Zakaj se za to še niso odločili, smo povprašali tudi upravno enoto. Odgovore še čakamo.

Simona Repar Bornšek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Repar Bornšek pravi, da lahko v cepilnem centru priskrbijo zgolj prostor, sicer pa je to stvar ministrstva za javno upravo, upravnih enot in mestnih občin. “Ljudje so zelo zelo zainteresirani. Škoda je, ker bi lahko več ljudi naredili elektronsko pismene. To bi zelo olajšalo delo zdravnikom in ljudem, ker to potrdilo ostane za vedno,” je še povedala vodja cepilnega centra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!