Poostren nadzor po vsej državi: meritve hitrosti in varnostne razdalje

Slovenija 20. Sep 202308:08 1 komentar
Policija: nadzor hitrosti
Foto: Uros Modlic/Policija

V okviru evropskega tedna mobilnosti in dnevov prometne varnosti danes obeležujemo dan brez smrtnih žrtev na evropskih cestah. Na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju bo potekal poostren nadzor policije, so sporočili iz Agencije za varnost prometa.

Letošnji slogan ZeroMeansLife je namenjen pozivom javnosti, naj se aktivno vključi v izobraževalne in preventivne dejavnosti, saj lahko že z majhnimi spremembami in dobrim zgledom prispevamo k izboljšanju varnosti cestnega prometa. Evropska mreža prometnih policij Roadpol, ki organizira akcijo, je namreč prepričana, da je izboljšanje prometne varnosti na evropskih cestah izvedljivo.

Pozivi k izbiri ene od oblik aktivne mobilnosti so v tem mesecu še bolj glasni, saj so se na ceste vrnili šolarji, ki so v prometu najpogosteje udeleženi kot pešci, kolesarji ali uporabniki (e-)skirojev. Odgovornost voznikov pa je, da so aktivne poti za najranljivejše udeležence tudi varne, zato Agencija za varnost prometa poziva k varni trajnostni mobilnosti in strpnosti vseh udeležencev.

Policisti postaj prometne policije in Specializirane enote za nadzor prometa bodo danes od 8. do 16. ure na območju celotne države izvajali številne aktivnosti, ki bodo vključevale predvsem nadzor razdalje med vozili, merjenje prekoračitev hitrosti in preverjanje spoštovanja predpisov pri šolskih prevozih skupin otrok.

Prioritetno bodo z avtocestnih nadvozov izvajali meritve hitrosti in varnostne razdalje, saj so prekoračitve hitrosti in premajhna varnostna razdalja najpogostejši vzroki prometnih nesreč na avtocestah. Pri tem bodo aktivno uporabljali tudi stacionarne merilnike hitrosti.

Dan brez avtomobila oz. zadnji dan tedna mobilnosti, 22. septembra, bo agencija obeležila z izidom druge v seriji znamk Varnost v prometu. S sloganom Bodi viden, bodi previden! skupaj s Pošto Slovenije, ki bo izdala znamko, agencija ozavešča o vidnosti in varnosti pešcev v prometu, so še navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje