Popoldne in jutri plohe in nevihte: hudourniki in manjše reke lahko narastejo

Slovenija 17. Avg 202311:01 0 komentarjev
Hidrološko opozorilo za 17. 8. 2023
Arso

Popoldanske nevihte lahko danes in v petek povzročijo hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek, opozarjajo hidrologi. Med ogroženimi predeli države, kjer se lahko razliva padavinska in zaledna voda, izpostavljajo prav prizadeta območja Gorenjske, Zgornje Savinjske doline in Koroške.

Danes in v petek bodo dele države znova zajele krajevne plohe in nevihte. Kot je za N1 napovedal meteorolog Agencije RS za okolje Jure Cedilnik, bodo te danes omejene le na Julijske Alpe in gorski svet, v petek pa bo neviht nekoliko več tudi drugod.

Hidrologi zato opozarjajo, da lahko ob krajevnih popoldanskih plohah in nevihtah danes in jutri narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Verjetnost za ta pojav je danes večja v severni Sloveniji, izpostavljajo.

Pri tem je treba biti pozoren predvsem na prizadeta območje Gorenjske, Zgornje Savinjske doline in Koroške, kjer so odtočne razmere ob vodotokih in zaledjih spremenjene in lahko zato padavinska in zaledna voda razliva.

Vodnatost rek je v večjem delu države srednja, le v južni in jugozahodni Sloveniji ostaja vodnatost majhna. V večjem delu države se bodo sicer danes in v prihodnjih dneh pretoki rek zmanjševali, napovedujejo na Arsu.

Nevihte so severni del Slovenije zajele že v sredo popoldne, kar nekaj težav pa so povzročile v Zrečah in okolici. Sprožili so se zemeljski plazovi, naraslo pa je tudi nekaj hudournikov. V zgornjem toku je hitro narasla Dravinja, ki pa je zvečer že upadala tudi v srednjem toku, so pojasnili hidrologi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!