“Rupar kot glavne argumente uporabil vrsto neresnic”

Slovenija 20. Mar 202318:46 39 komentarjev
zpiz
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so se za N1 odzvali na Ruparjeve obtožbe in pojasnili, da je na novinarski konferenci uporabil vrsto neresnic, ki da so lahko posledica ali popolnega nepoznavanja delovanja zavoda ali namernega zavajanja javnosti s populističnimi izjavami. "Niti ena trditev, ki jo je podal Rupar na novinarski konferenci o poslovanju zavoda oziroma Marijana Papeža, generalnega direktorja, ne drži," so sporočili z Zpiza.

Na novinarski konferenci iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, ki je bila namenjena najavi njihovega tretjega protestnega shoda, je Pavel Rupar med drugim opozoril tudi na plačila generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijana Papeža.

Med drugim je Rupar Papeža obtožil, da je v zadnjih 15 letih izplačal 30 milijonov evrov odvetniški družbi, prek katere so upokojencem zavračali prošnje. Izpostavil je tudi, da je Papež za službene avtomobile porabil 3,5 milijona evrov in da sta s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janezom Sušnikom “tako prijazna”, saj naj bi Sušnik iz upokojenskega denarja na Zdus v zadnjih nekaj desetih letih prejel 4,5 milijona evrov.

Na Zpizu so se za N1 odzvali na Ruparjeve obtožbe in pojasnili, da je na novinarski konferenci uporabil vrsto neresnic, ki da so lahko posledica ali popolnega nepoznavanja delovanja zavoda ali namernega zavajanja javnosti s populističnimi izjavami. “Ali eden ali drugi vzrok opravičujeta takšno zavajanje javnosti, je vprašanje, na katero verjamemo, da zna najti odgovor kritičen bralec oziroma poslušalec sam,” so sporočili.

Dodali so, da je Rupar med drugim izplačila Zpiza predstavil kot osebna izplačila generalnega direktorja zavoda. Da je prav tako netočno navajal, da je Papež že 37 let na mestu generalnega direktorja, kar da ni res, saj to funkcijo opravlja od leta 2005. “Je pa res Marijan Papež na zavodu zaposlen že od leta 1986, vendar je v svoji 37-letni karieri na zavodu zasedal številna različna delovna mesta, na katerih je tudi z operativnega vidika spoznaval delovanje zavoda in sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja,” so poudarili.

Pavle Rupar
Borut Živulović/BOBO

V nasprotju z Ruparjevimi trditvami 30 milijonov evrov ni bilo namenjenih za odvetniške storitve, temveč za plačilo medicinskim izvedencem, ki so za Zpiz opravljali delo prek avtorske pogodbe. “Ne gre za družbo, ki bi za zavod opravljala odvetniške storitve, še manj odvetniške storitve zastopanja pred sodišči v primeru tožb zoper odločbe zavoda,” so zapisali v odzivu za N1.

Na zavodu pa so zavrnili tudi Ruparjeve obtožbe, da je Papež za službene vožnje porabil 3,5 milijona evrov, ter pojasnili, da je Rupar izhajal iz javno objavljenih podatkov za dvajsetletno obdobje ob ignoriranju dejstva, da je zavod kot izplačevalec pokojnin dolžnik. “To z drugimi besedami pomeni, da v primeru neprostovoljnega poplačila denimo lizinga prejemnika pokojnine, na podlagi sodnega sklepa o izvršbi, to poplačilo opravi zavod. Prav tako zavod v primeru podpisanih administrativnih izplačilnih prepovedi upokojencev sredstva za poplačilo njihovih dolgov nakazuje neposredno upnikom zavod. Plačila gredo v tem primeru na račune lizing hiš (ali bank), vendar ne za službene avtomobile zavoda, pač pa za poplačila obveznosti upokojencev,” so pojasnili na Zpizu.

Komentirali pa so še “prijaznost” predsednika Zdusa Sušnika in generalnega direktorja Zpiza Papeža, ki naj bi po Ruparjevih besedah temeljilo na izplačilu denarja. “Gre za sredstva, ki jih je zavod nakazal za izvajanje rekreativne, športne in kulturne dejavnosti upokojencev na podlagi zakona in izvedenega javnega razpisa, na katerega so se lahko (in so tudi se) prijavile (in so tudi prejela sredstva) druge upokojenske in invalidske organizacije,” so sporočili in ob tem poudarili, da višina nakazila sicer v dvajsetih letih skupno ni presegla 2,5 milijona evrov. “Niti ena trditev, ki ji je podal Rupar na novinarski konferenci glede poslovanja zavoda oziroma Marijana Papeža, generalnega direktorja, ne drži,” so še zaključili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje