Popovič bi reševal Primorsko, Gale je dal prednost Naši prihodnosti pred Svobodo

Slovenija 10. Mar 202221:13 > 22:49 3 komentarji
Boris Popovič, Ivan Gale
PROFIMEDIA/BOBO

Na aprilskih volitvah naj bi sodelovali še dve stranki, na kateri javnost doslej ni računala. Prva je Lista Borisa Popoviča, s katero je bivši dolgoletni koprski župan doslej nastopal predvsem na lokalnih volitvah. Druga je novinka na strankarskem prizorišču Naša prihodnost, s katero naj bi se na volitve podal žvižgač Ivan Gale. 

Bivši župan Kopra Boris Popovič je udeležbo svoje stranke Lista Borisa Popoviča (L’BP) najavil kar na družbenem omrežju Facebook. “Mislimo, da je vse narobe. Slovenija vse bolj tone, iz leta v leto je slabše. Zato smo se s somišljeniki odločili, da bomo poskusili z udeležbo na volitvah to stanje spremeniti,” je za N1 dejal Boris Popovič. Volilni slogan stranke bo: Digitalizirajmo Slovenijo. “Svet gre naprej, mi smo pa še vedno v preteklosti. Tako v Sloveniji na primer s klikom ne moremo podaljšati vozniškega dovoljenja. Smo kot Kremenčkovi,” je svoje občutenje zaostanka v naši državi opisal Popovič.

Kot pravi, se bo L’BP zavzemala za boljše življenje Slovenk in Slovencev. “Znižali bi davke, saj bi s tem postali privlačnejši za tuji kapital. Prav tako bi znižali DDV in zmanjšali obremenitev plač zaposlenih. Preveč je dajatev in ni socialne kapice. Vse večja težava je tudi centralizacija. Ljubljana preostalim delom Slovenije ne dopusti razvoja.” S stranko L’BP bodo po Popovičevih besedah nagovarjali tako leve kot desne volivce. “Edina priložnost za nas in naš del Istre je, da nujno postanemo del odločevalske politike v Ljubljani. Več poslancev bo naša stranka imela, močnejši bomo in več našega programa bomo lahko realizirali,” je optimističen.

Kdo vse bo kandidiral na njegovi listi in kakšen je program stranke, ni želel razkriti: “Vse bo znano 21. marca,” je dejal in napovedal, da se bo njegova stranka za poslanske sedeže potegovala v vseh volilnih enotah. Sam bo kandidiral v Kopru. “Kandidati bodo nekaj novega, nobeden od njih ni bil še na vplivnih mestih v podjetjih ali v vladi.” Kot pravi, bo L’BP, če prestopi parlamentarni prag, sodelovala z vsemi, tako z Levico kot z SDS. “Ne zavračamo nikogar. Za predvolilna povezovanja z ostalimi strankami pa se nismo odločili, saj menimo, da volivcem lahko največ damo sami.”

Popovič je bil župan koprske občine 16 let, na zadnjih lokalnih volitvah pa ga je premagal zdajšnji koprski župan Aleš Bržan. Zaradi tesnega volilnega rezultata je Popovič “pravico” iskal po sodni poti, a neuspešno.  Sedaj je velik Bržanov kritik, med drugim je bil tudi pobudnik lanskega referenduma, s katerim je izpodbijal novo ureditev območja v bližini koprskega sodišča, ob mestnem jedru. Boris Popovič je na državnozborskih volitvah sicer že sodeloval leta 2011, vendar se  njegova takratna  stranka Avion na volitve ni podala samostojno, temveč je štiri kandidate prispevala na listo Janševe SDS.  Pred petimi leti se je Popovič potegoval za predsednika države, a je dobil zanemarljiv odstotek glasov.

Gale naj bi prevzel vodenje Naše prihodnosti

S svojo stranko naj bi se na volitve podal tudi žvižgač Ivan Gale. Kot je danes poročal Večer, gre za stranko Naša prihodnost, ki je bila v register vpisana 21. februarja, njen predsednik pa je Darko Hribar. Ta se je na lokalnih volitvah leta 2014 kot kandidat stranke Solidarnost potegoval za kočevskega župana, a se ni prav dobro odrezal. Med petimi kandidati je pristal na zadnjem mestu.

Ustanovni kongres stranke Naša prihodnost je potekal sredi prejšnjega meseca na daljavo. Gale po naših informacijah sicer ni bil med njenimi ustanovnimi člani, na kongresu pa je sodeloval. Sedež stranke je  v Kočevju, a naj bi ga v kratkem preselili v Ljubljano, predsednik stranke pa naj bi postal Gale. Na vprašanje, ali bodo uspeli sestaviti kandidatno listo za državnozborske volitve – za vložitev list je le še dva tedna časa – so naši viri dejali, da se “lista še popolnjuje, je pa v veliki meri že sestavljena”.Gale je bil danes redkobeseden. O tem, kdo so prepoznavnejši člani stranke in kdo naj bi bili njeni aduti na aprilskih volitvah, ni želel govoriti. Več naj bi pojasnili na strankinem dogodku, ki ga načrtujejo za soboto.

Da se namerava podati na državnozborske volitve, je Gale za N1 napovedal že pred mesecem dni. Tedaj je izpostavil tri možnosti. Kot prvo je omenil ustanovitev nove stranke, kot drugo pa prevzem katere od že obstoječih. Dopustil je še tretjo opcijo – vstop v katero od obstoječih strank in torej kandidaturo na njeni listi. Pri tem Gale ni povsem izključil možnosti, da se pridruži Gibanju Svoboda Roberta Goloba. Ob tem pa ni skrival, da ga močno moti, da je v to stranko prestopila Janja Sluga. Zameril ji je, ker da ga je kot vodja poslanske skupine SMC večkrat diskreditirala in v razpravi o nakupu zaščitne in medicinske opreme podpirala ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Golob je včeraj Galetovo odločitev, da gre  na volitve s svojo stranko, obžaloval. “Pri nas je imel popolnoma odprta vrata, da izbere katerokoli mesto, pa se za to žal ni odločil. Raje je tik pred zdajci šel po svoji poti. Verjetno zaradi vpliva drugih ljudi, s katerimi pa smo se mi razšli,” je za Večer dejal Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje