Poraba alkohola se je lani povečala

Slovenija 03. Okt 202218:16 0 komentarjev
Pivo
Žiga Živulović jr./BOBO

V lanskem letu je registrirana poraba alkohola znašala 10,62 litrov čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več. To pomeni, da se je v primerjavi z letom 2020 poraba zvišala za skoraj en liter, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil na svoji spletni strani.

Največ alkohola se je lani po navedbah NIJZ popilo z vinom, in sicer 4,97 litra čistega alkohola, sledilo je pivo (4,23 litra), najmanj alkohola pa se je popilo z žganimi pijačami (1,43 litra).

V primerjavi z letom 2020 se je v lanskem letu z vsemi vrstami alkoholnih pijač popilo več litrov čistega alkohola – z vinom 0,37 litra, s pivom 0,22 litra in z žganimi pijačami pa 0,23 litra čistega alkohola več kot leto pred tem.

Registrirana poraba alkohola je izračun porabe čistega alkohola v litrih na prebivalca, starega 15 let in več. Pri izračunu se upoštevajo podatki o proizvodnji s kmetij, podatki o uvozu in izvozu alkohola, podatki o zalogah alkoholnih pijač in podatki o industrijski proizvodnji alkoholnih pijač – vina, piva in žganih pijač, pojasnjujejo na NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!