Poroštveni zakon za odsek tretje razvojne osi v vladni proceduri

Slovenija 18. Feb 202214:19 0 komentarjev
Tretja razvojna os
Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za infrastrukturo je v vladno proceduro posredovalo predlog poroštvenega zakona za odsek tretje razvojne osi Šentrupert-Velenje. "To je pomembna novica za šaleško in koroško regijo," je poudaril minister za infrastrukturo Vrtovec.

Ministrstvo za infrastrukturo je danes v vladno proceduro posredovalo predlog poroštvenega zakona za odsek tretje razvojne osi Šentrupert-Velenje. To je danes ob ogledu poteka del na severnem delu tretje razvojne osi, ki so potekala skladno z zastavljeno časovnico, sporočil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

“To je pomembna novica za šaleško in koroško regijo,” je v izjavi novinarjem izpostavil Vrtovec. Kot je spomnil, poroštveni zakon zajema tudi južni del tretje razvojne osi (od Osredka do Malin), del podravske hitre ceste (Ormož-Gorišnica, Gorišnica-Markovci) in širitev dela ljubljanske obvoznice (od Kosez do Kozarij) v šestpasovnico. Vrtovec si želi, da bi čim bolj tekoče potekalo pridobivanje vseh dovoljenj za začetek del in nato čim prej tudi dela.

Kot je poudaril minister, bo vlada predlog zakona obravnavala v prihodnjih tednih, nato pa bo romal v obravnavo v DZ po nujnem postopku. Gre za visoko poroštvo, saj bo država jamčila za 50 odstotkov, kar znese 392 milijonov evrov, je dodal. Dars se bo medtem za drugo polovico zadolžil bodisi na finančnih bodisi na kapitalskih trgih, je pojasnil prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak.

Sicer pa so na Darsu glede odseka Šentrupert-Velenje pojasnili, da bosta izdelava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja ter novelacija poročila o vplivih na okolje predvidoma zaključeni v aprilu, ko bo na ministrstvo za okolje in prostor vložena vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja po integralnem postopku. Projektna dokumentacija za izvedbo gradnje je v izdelavi, potekajo vmesne recenzije.

V teku pridobivanje zemljišč

Teče tudi pridobivanje zemljišč za gradnjo. Do danes so pridobili 50 odstotkov površin, potrebnih za gradnjo. Od 46 objektov, ki jih bo zaradi gradnje treba porušiti, je odkupljenih 43, so še navedli na Darsu. Investicijski program za ta odsek je bil sicer potrjen decembra lani.

Velenjski župan Peter Dermol, ki je skupaj s koroškimi župani v torek poslal dopis premierju Janezu Janši z željo, da se postopki na odseku hitre ceste Velenje-Šentrupert pospešijo, je danes dejal, da je odločitev o poroštvenem zakonu za občino zelo pomembna. “Zavedamo se, da Velenje ničesar ne pridobi, če zgradimo samo avtocesto do Slovenj Gradca,” je dodal.

Velenjski župan je v izjavi ob začetku gradnje kolesarskih povezav Velenje-Mislinja in Velenje-Dobrna v Hudi luknji še pozval poslance državnega zbora, naj podprejo poroštveni zakon. Od infrastrukturnega ministrstva pa pričakuje, da bo letos začelo prenovo Kidričeve in Škalske ceste, ki sta v zelo slabem stanju zaradi tovornega prometa.

Tako Vrtovec kot Hajdinjak sta sicer ob robu obiska poudarila, da dela na severnem delu tretje razvojne osi potekajo skladno z zastavljeno časovnico, tudi vremenske razmere, ki se jim sproti prilagajajo, ne povzročajo večjih težav.

Proti koncu gredo dela na lokaciji Gaberke, na lokaciji Jenina dela potekajo nemoteno. “Hkrati smo vložili zahtevo za pridobitev gradbenih dovoljenj še na dodatnih štirih sklopih – Velunja in Škale ter Konovo in Škalsko jezero – in izvedli razpis za prvo stopnjo za priznanje sposobnosti potencialnim izvajalcem. Če letos dobimo gradbeno dovoljenje, kar pričakujemo, lahko na teh odsekih že začnemo tudi z deli,” je pojasnil Hajdinjak, ki si želi, da bi dela stekla čim prej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!