Poslanci potrdili Matejo Čalušić za ministrico za kmetijstvo

Slovenija 12. Jan 202407:26 > 18:42 20 komentarjev

Poslanci so potrdili Matejo Čalušić za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podprlo jo je 45 poslancev, 29 jih je bilo proti. S tem je na čelu resorja nasledila lani jeseni razrešeno Ireno Šinko. Poslanci so v razpravi izpostavili, da jo na pomembnem resorju čaka veliko izzivov, pri čemer jo v koaliciji podpirajo in verjamejo, da bo prava sogovornica kmetov, medtem ko v opoziciji menijo, da ne bo kos funkciji. Čalušić je prisegla pred DZ za tem pa od dosedanjega začasnega vodje resorja Marjana Šarca tudi že prevzela posle. Vlada je sicer na današnji dopisni seji ponovno imenovala državna sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Evo Knez in Blaža Germška.

Poslanci so na izredni seji potrdili Matejo Čalušić za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na čelu kmetijskega resorja bo nasledila lansko jesen razrešeno Ireno Šinko. Že v sredo je Čalušić prestala zaslišanje na odboru za kmetijstvo, kjer je izpostavljala zagotavljanje kmetijske in prehranske varnosti.

Po mnenju predsednika vlade Roberta Goloba Čalušić predstavlja novo generacijo politikov, “politikov, ki ne živijo v preteklosti, politikov, ki razumejo, kaj pomeni skupnost, in ki je v resnici vse svoje življenje profesionalno in tudi osebno namenila povezovanju podeželskih skupnosti”. Golob je prepričan, da bo kandidatka dobro znala delovati v prid čim krajših prehranskih verig, saj da Čalušić dobro pozna celotno verigo, čeprav je delovala samo v slovenski Istri.

Pri Čalušić je Golob prepoznal predvsem dve vrlini, ki ju je pokazala kot podpredsednica odbora za kmetijstvo. “Je odprta, pozitivna in zagnana in druga kvaliteta, ki izhaja iz prve, je, da je pri na enem najtežjih zakonov, to je noveli zakona o zaščiti živali, odigrala povezovalno in usklajevalno vlogo,” je dejal premier. Ravno zaradi vloge pri omenjeni noveli Golob ocenjuje, da je kandidatka odlična izbira za ministrico ter da bo svoje odlike znala pokazati tudi na ostalih področjih kmetijstva, gospodarstva in prehrane.

Potem ko je DZ potrdil novo kmetijsko ministrico, je vlada najprej sprejela sklep, da z današnjim dnem preneha veljati funkcija sekretarjev Blaža Germška in Eve Knez, nato pa je izdala odločbo o njunem ponovnem imenovanju. Ta začne veljati v soboto. Da bosta sekretarja kljub menjavi ministrice ostala ista, je že pred tem potrdila Čalušić, ki jo je DZ na mesto ministrice na današnji izredni seji potrdil s 45 glasovi za in 29 proti. Le nekaj ur po potrditvi v DZ je nova ministrica prevzela posle.

Z izvolitvijo Čalušić na čelo kmetijskega resorja je po več menjavah v vladnih vrstah Golobova ministrska ekipa po več mesecih vnovič popolnjena. Prioritetni in ključni korak nove ministrice bo dialog s predstavniki kmetijskih organizacij, je povedala po izvolitvi. Načrtuje, da se bo s predstavniki kmetov sestala že v naslednjem tednu. Tudi sicer pa novoizvoljeno ministrico na resorju čaka nemalo izzivov.

Vlada je na dopisni seji sprejela še sklep, da se v svet javnega zavoda Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije za mandatno dobo štirih let kot predstavniki ustanovitelja imenujejo Katarina Vasle, Marta Hrustel Majcen, Teja Božovič Holc in Andrej Simončič. Znotraj proračuna pa je prerazporedila 35,4 milijona evrov s postavk finančnega ministrstva na postavke ministrstva za okolje, podnebje in energijo, medtem ko bo ministrstvo za solidarno prihodnost v okviru svojega finančnega načrta prerazporedilo skupaj 10,2 milijona evrov.

Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V poslanski skupini Svoboda, katere poslanka je bila do nastopa ministrske funkcije, so izrazili prepričanje, da bo sposobna opraviti vse izzive, ki jo čakajo. Kot je dejal Borut Sajovic, je bila Čalušić njihova glavna poslanka na področju kmetijstva. “Ključna naloga je poznavanje terena in povezovanje vseh,” je izpostavil.

Robert Janev je izrazil zadovoljstvo, da je v svoji predstavitvi naslovila tudi izzive ribištva. Da Čalušić “razume ključne težave kmetijstva, da to ni ločen sektor in je del podnebne krize, ki se ji bo moralo prilagoditi”, pa je dejala Sara Žibrat, ki je kot bistven problem izpostavila, kako navdušiti mlade, da bodo prevzeli kmetije.

Damijan Zrim je v imenu SD poudaril, da je kmetijski resor za njihovo stranko eden pomembnejših. “Kmetijstvo je navsezadnje tudi del gospodarstva, kulture in naravovarstva. Časi za kmete in kmetijstvo so zahtevni tudi zunaj slovenskih meja,” je poudaril. V SD pričakujejo, da bo bodoča ministrica slovenskim kmetom prisluhnila, saj menijo, da je “skrajni čas, da izzivom kmetijstva namenimo več pozornosti in energije”. Z njeno potrditvijo pa se, kot pravijo, težko in zahtevno delo šele začenja. “Izzivi so veliki in zahtevni, časi pa nepredvidljivi,” je menil Zrim.

Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Matija Sušnik/DZ
koalicija koalicija
Foto: Matija Sušnik/DZ
opozicija opozicija
Foto: Matija Sušnik/DZ
vlada vlada
Foto: Matija Sušnik/DZ
Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Matija Sušnik/DZ

“Najboljša šola je tista, ko te vržejo v vodo in začneš plavati,” pa je menil dejal Predrag Baković (SD). Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo nova ministrica na zahtevnem resorju uspešno soočala z izzivi.

Da novo ministrico čaka veliko izzivov, se je strinjala tudi Tatjana Greif (Levica). “Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja v turbulentnem času, kritičnem tudi za pridelavo hrane, kmete, kmetovanje, živali in okolje,” je dejala. Glavni izziv, ki jo po oceni Greif čaka, je prilagajanje na podnebne spremembe, pri čemer je kandidatka po njihovi oceni v predstavitvi pred odborom DZ pokazala, da se “dramatičnih dejavnikov”, povezanih s podnebjem, dobro zaveda. Po oceni Levice bi država morala dati več spodbude pridelavi in uživanju rastlinske hrane ter zmanjšati obseg promocije mesa in živilskih proizvodov tudi v skladu s priporočili nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Mateja Čalušić Mateja Čalušić
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Urška Klakočar Zupančič Urška Klakočar Zupančič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Robert Golob Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Robert Golob Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Dominika Švarc Pipan Dominika Švarc Pipan
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Čadonič Špelič: Kmetijsko ministrstvo v tej vladi nazadovalo

Poslanka iz vrst NSi Vida Čadonič Špelič je ob robu izredne seje o kandidatki dejala, da je njena velika kvaliteta samozavest in pogum, “da si upa sredi mandata prevzeti tako kompleksen resor”. “Razpisi čakajo, evropski denar čaka – torej, morala bo res zavihati rokave in začeti delati,” je dejala.

Kmetijsko ministrstvo je v tej vladi dalo kmetom po njenih besedah “res slab znak”, s tem ko je sprejelo denimo zakon o zaščiti živali. “Oba zakona, ki sta res proti kmetom, je Mateja Čalušić z veseljem podprla,” je dejala. Po njeni oceni je kmetijsko ministrstvo pod to vlado nazadovalo.

“Matejo Čalušić čaka velik resor, ki spi, da ne rečem dremlje, in čaka zdaj novega vodjo, ki bo znal povedat kaj in kdaj bodo delali. Jaz se bojim, da ona ne ve, kdo na tem ministrstvu sploh kaj zna, na koga naj računa in tudi kaj so njene prve naloge,” je dejala.

Vida Čadonič Špelič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Tomaž Lisec iz SDS je dejal, da o kandidatki za ministrico največ pove govor premierja Goloba. “Tako ubogega govora po mojem mnenju še nismo videli pri predstavitvi kandidata za ministra,” je dejal. Poudarja, da gre v prvi vrsti za politično funkcijo in da kandidatka, kljub temu da je bila leto in pol predsednica odbora za kmetijstvo, nima dovolj politične moči in kilometrine, da bi reševala težave slovenskega kmetijstva, je dejal ob robu seje.

V opoziciji so Čalušić odrekli podporo, napovedali pa so, da bodo budno spremljali njeno delovanje. “Čas bo pokazal, kako dobro se boste zavzemali za slovenskega kmeta,” je menil Aleksander Reberšak (NSi). Njegovi kolegi so novo ministrico pozvali, naj se loti birokratskih ovir in zastojev ter ne pozabi, da je odgovorna za razvoj podeželja. “Največje bogastvo slovenskega kmetijstva je kmet,” je bil jasen Janez Cigler Kralj.

Da na zaslišanju pred odborom DZ ni predstavila veliko konkretnih ukrepov in da bo težko obvladovala tako velik resor, so menili tudi v SDS. Njihov poslanec Jožef Lenart je dejal, da se premierju mogoče že malo kolca po nekdanji ministrici in da upa, da se je Čalušić začela zavedati zahtevnosti naloge, ki jo čaka.

“Kot ministrica bo morala braniti tako interese Slovenije v Evropi kot pritiske raznih lobijev. Glede na to, da kandidatka nima veliko političnih izkušenj, mislim, da bo tu naletela na velike težave,” je dejal Jožef Jelen. V največji opozicijski stranki se jim zdi zaskrbljujoče tudi, da kmetijstvo v koalicijski pogodbi nima posebnega poglavja.

Ministrska kandidatka je v sredo prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, kjer je med ključnimi nalogami izpostavila zagotavljanje kmetijske in prehranske varnosti. Gre sicer za aktualno poslanko Svobode, ki je do izvolitve v DZ delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje