Poslanci bodo preiskovali domnevno vmešavanje politike v delo policije

Slovenija 18. Jun 202110:23 > 26. Jul 2021 16:31 1 komentar
preiskovalna komisija glede odgovornosti za vmešavanje v delo policije
Matej Grah/BOBO

Preiskovalna komisija, ki bo ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo policije, je začela z delom. Policiji, NPU, notranjemu ministrstvu in vladi so že poslali zahteve za posredovanje dokumentacije. Odzvati se morajo v roku 15 dni.

Delo je začela parlamentarna preiskovalna komisija, ki bo ugotavljala morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo policije. Delo preiskovalne komisije bo vodil poslanec LMŠ Rudi Medved.

Poslanci želijo na preiskovalni komisiji ugotoviti, ali se vodstvo ministrstva za notranje zadeve nedopustno vmešava v policijske postopke in delo policije. Preiskovali bodo tudi, ali želi vodstvo notranjega ministrstva in policije z vmešavanjem v postopke preprečiti oziroma otežiti delo policije v zadevah, v katere so vpleteni politiki.

Posebno pozornost bodo člani komisije namenili tudi delu nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), zanimalo jih bo predvsem, ali urad deluje avtonomno. Pregledali pa bodo tudi kadrovsko strukturo zaposlenih.

Komisijo sestavlja sedem članov: Medved, Predrag Baković (SD), Andrej Černigoj (NSi), Franc Breznik (SDS), Maša Kociper (SAB), Nataša Sukič (Levica) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS).

Tudi sicer se bodo ukvarjali s kadrovanjem v politiki – zanimalo jih bo, ali prihaja do domnevnega politično motiviranega kadrovanja, ki naj bi potekalo z namenom podreditve policije. Preverili bodo tudi, ali se ustanavljajo posebne delovne skupine, ki naj bi bile namenjene umikanju posameznikov, ki naj bi bili ‘moteči’ v preiskavah, je na današnji konstitutivni seji navedel Medved.

Ugotavljali bodo še, ali so policisti podvrženi nedopustnim političnim pritiskom, ki vplivajo na delo zaposlenih. Poslanci pa želijo razjasniti tudi primernost posameznikov, ki na policiji in NPU zasedajo vodstvena mesta, glede na njihovo strokovno usposobljenost. Preiskovali pa bodo še, ali so bile nekatere odločitve sprejete na podlagi političnih navodil.

Poslanci pa želijo po Medvedovih besedah ugotoviti še, ali je treba spremeniti zakonodajo, ki ureja delo policije.

Sprejeli pa so tudi sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj. Komisija je policiji, NPU, notranjemu ministrstvu in vladi že posredovala zahteve za posredovanje dokumentacije, so iz parlamenta sporočili po zaprtem delu seje. Na zahteve se morajo odzvati v roku 15 dni. Na podlagi te dokumentacije bo komisija izvedla dokazne sklepe in se odločila, koga in iz katere institucije bo povabila na zaslišanje.

Komisijo je DZ imenoval 28. maja na zahtevo stranke LMŠ, sopodpisnice zahteve pa so bile stranke SD, SAB in Levica.

Iz vrst opozicije opozorila o hitrih menjavah na vrhu policije in NPU

Baković je ob marčevski odreditvi parlamentarne preiskave spomnil, da je vlada v slabem letu zamenjala tri generalne direktorje policije, prav takšno početje pa se je odvilo tudi na NPU. Ob tem pa se je po njegovih besedah uvedel tudi nov način umika nekaterih kriminalistov ali vodij preiskav v delovne skupine oz. odstavljanje “problematičnega kadra” na stranski tir.

Nataša Sukič je notranjemu ministru Alešu Hojsu med drugim očitala po njenih besedah nezakonit izredni nadzor na NPU in nezakonito zahtevo po reviziji kazenskih preiskovalnih zadev, ki jih je vodil NPU. Kot je dejala, je odredil revizijo točno določenih, že zaključenih primerov, “katerih epilog kriminalističnih preiskav ni bil po godu stranki SDS”.

Po Medvedovih besedah pa zaskrbljeno ugotavljajo, “da z nastavitvijo strankarskih in stranki SDS zvestih kadrov na vsa ključna mesta v sistemu policije prehajamo v fazo, ko je policija praktično že politično obvladana”. “Obstaja mnogo indicev za to, obstaja mnogo utemeljenih sumov, da politizacija in brezobzirno podrejanje spreminjata policijo v podaljšano roko vladajoče politike,” je dejal.

Koalicija mnenja, da bodo preiskovali zakonite stvari

Poslanec največje koalicijske stranke SDS Branko Grims je prepričan, da se bo v preiskavi pregledovale stvari, za katere je vnaprej jasno, da so popolnoma zakonite. “Celo več, če minister tega ne bi naredil, če ne bi poskrbel za ustrezne kadrovske rešitve, če ne bi dajal navodil oz. usmeritev, smernic, kot to veleva zakon, bi sam kršil zakon,” je dejal.

“Sedanje opozicije ne skrbi, da bi policija ne opravila svojega dela. Skrbi jih to, da pod novim vodstvom policija uspešno in zelo strokovno opravlja svoje naloge. To pa jih skrbi, ker so pač potem prizadeti tisti, ki sedanjo opozicijo financirajo in podpirajo,” pa je dejal Grims. Dodal je, se je v minulih mandatih v nekaterih primerih res zlorabljalo policijo.

V NSi se po besedah Černigoja ne morejo znebiti občutka, da gre pri zahtevi za preiskavo tudi za čisto klasičen političen boj. Bi si pa želeli, da bi bil časovni interval preiskovalne komisije širši, saj obdobje od nastopa sedanje vlade po njihovem mnenju ni dovolj za razjasnitev morebitnih težav na tem področju. “Zdi se, kot da bi se zdajšnja opozicija bala, da bi preiskovali tudi obdobje, ko so bili na oblasti sami,” je ugotavljal Černigoj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje