SDS že drugič v menjavo neposlušnih poslancev, njihova plača bo občutno nižja

Slovenija 12. Mar 202417:10 23 komentarjev
Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh
Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh (Foto montaža: N1/BOBO/STA)

Trije poslanci SDS, ki niso podpisali izjave o zvestobi, še niso ostali brez vodilnih funkcij v delovnih telesih. Poslanska skupina je namreč želela pri njihovi menjavi ubrati bližnjico, a se je očitno uštela. Zato je Jelka Godec po informacijah N1 danes vložila še predlog njihove razrešitve s predsedniškega in podpredsedniških mest v odborih. Njihova plača bo po razrešitvi občutno nižja, se je pa zanje že zavzela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki vztraja, da bi moral vsak poslanec imeti možnost sodelovanja v parlamentarnih delovnih telesih.

Prvi poskus SDS, da z vodilnih funkcij v parlamentarnih odborih odstrani trojico poslancev, ki ni želela podpisati izjave o zvestobi stranki in poslanski skupini, ni bil izvedljiv.

Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh namreč niso zgolj “običajni” člani treh delovnih teles in jih ni bilo mogoče zamenjati po bližnjici, kot so to očitno nameravali v SDS. Sklepali so, da jim vodilne funkcije v odborih samodejno prenehajo s tem, ko jih poslanska skupina zamenja z drugimi člani SDS.

Logar je podpredsednik odbora za zunanjo politiko, Irgl predsednica komisije za peticije in Kaloh podpredsednik odbora za pravosodje. O teh položajih pa mora v skladu s poslovnikom odločati državni zbor, torej poslanke in poslanci z večino na plenarni seji.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je tako od vodstva državnega zbora prejela odgovor, da njenega obvestila o zamenjavah članov delovnih teles ni mogoče v celoti realizirati, saj obenem ni podala tudi predlogov za razrešitev s (pod)predsedniških mest. Prav tako v obvestilu ni točno navedla, kateri član menja katerega.

Zato so omenjeni trije zaenkrat še vedno na vodilnih funkcijah in s tem tudi člani teh treh odborov. A je Jelka Godec danes po informacijah N1 podala še manjkajoči predlog o razrešitvi.

Anže Logar, Eva Irgl, Jelka Gode, Janez Janša, SDS
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Podpredsednik odbora za zunanjo politiko iz vrst SDS bo tako namesto Anžeta Logarja postal Andrej Kosi. Namesto Dejana Kaloha bo podpredsednik odbora za pravosodje Jožef Lenart, ki pa podpredsedniško mesto trenutno že zaseda v odboru za obrambo, zato ga bo tam zamenjal Jožef Jelen. Novi predsednik komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti pa bo poslanec SDS Jože Tanko, ki bo na tem mestu nasledil dolgoletno predsednico Evo Irgl. Vse to se bo zgodilo, če bo državni zbor podprl predloge SDS, a za zdaj po besedah naših virov iz koalicije ne gre pričakovati, da bi pri tem “nagajala”.

Vsi trije poslanci bodo spremembe najbolj čutili ob izplačilu plače. Za letošnji januar je Logar po podatkih državnega zbora prejel 4.438,66 evra, Irgl 5.144,65 evra in Kaloh 4.477,85 evra. Gre za bruto zneske, ki bodo po uveljavitvi sprememb občutno nižji – od približno 500 pa vse do 1.000 evrov, kar je tudi odvisno od posameznega poslanca in njegove delovne dobe.

Vodja poslanske skupine SDS sicer za zdaj še ni predlagala sprememb sedežnega reda v veliki parlamentarni dvorani. Ko bo izpeljala tudi to, se bosta Logar in Irgl, ki zdaj sedita ob njej, preselila v zadnjo klop h Kalohu.

Kot je v današnji izjavi za medije potrdila Jelka Godec, omenjeni trije poslanci ne prejemajo več vabil na redne tedenske seje poslanske skupine. Pojasnila je, da gre za eno od posledic dejstva, da niso podpisali tako imenovane izjave o zvestobi stranki. Za postopke menjave članov v delovnih telesih pa je dejala, da tečejo.

Na novinarsko vprašanje, ali jih s tem tudi de facto ne štejejo več kot del ekipe, torej kot člane stranke oziroma poslanske skupine, Godec ni neposredno odgovorila. Zgolj odvrnila je, da gre za njihove odločitve, da so postopki stekli in da jih iz poslanske skupine ter stranke ne morejo izključiti.

Odziv predsednice državnega zbora

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je ob tem za N1 sporočila: “Kot sem storila tudi ob nedavnih primerih, bi želela tudi ob sedanjih menjavah poslanke in poslancev poslanske skupine SDS poudariti svoje mnenje, da bi moralo biti vsem poslankam in poslancem omogočeno aktivno sodelovanje v delovnih telesih državnega zbora. Menim, da tovrstna praksa, ki je še posebej izrazita v tem mandatu, ne prispeva h krepitvi parlamentarne demokracije v Sloveniji.”

Brez članstva v delovnih telesih sta sicer doslej v tem mandatu ostala nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki so jo izključili iz Svobode in vzeli predsedniško mesto v preiskovalni komisiji, ter Miha Kordiš, ki sicer ostaja del poslanske skupine Levica, a je ostal brez predsedniškega mesta v odboru za delo.

Vsi poslanci državnega zbora lahko sicer pridejo in razpravljajo na katerem koli delovnem telesu, a glasujejo lahko le, če so njegovi člani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje