Poslanci koalicije za izredno sejo o boju proti korupciji: “Pred tem ne bežimo”

Slovenija 13. Nov 202314:43 1 komentar
Korupcija
Foto: BOBO

Skupina poslancev koalicije je s prvopodpisanim Borutom Sajovicem vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali priporočila vladi v povezavi z bojem proti korupciji. Razlog za takšno pobudo je, kot pojasnjujejo, dogajanje in javni diskurz, ki zadnje mesece omenjeno problematiko znova postavlja v ospredje.

DZ bi v skladu s predlogom skupine koalicijskih poslancev vladi med drugim predlagal, da zaradi porasta koruptivnih dejanj opravi temeljito analizo zakonodaje in podzakonskih predpisov, ki urejajo preprečevanje korupcije in kaznovalno pravo, na podlagi ugotovitev pa po potrebi pripravi predloge zakonodajnih sprememb, ki bodo izboljšali učinkovitost ukrepov za omejitev tveganj za korupcijo, kaznivih dejanj ter drugih neetičnih in nedovoljenih ravnanj in vplivanja.

Ob tem bi pobudniki izredne seje vladi predlagali, da državnemu zboru v najkrajšem možnem času predloži predlog prenovljene Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji, katere pripravo v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije koordinira Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Kot pojasnjujejo predlagatelji, številni politični akterji skušajo s pomočjo z njimi povezanih medijev ter vojsko lažnih računov na družbenih omrežjih, preusmeriti dogajanje od sebe ter zanj okriviti druge, pri tem pa po vzoru skrajnih političnih gibanj iz tujine, igrajo na čustva in strah.

Z zahtevo za sklic izredne seje želijo, da se razprava o aktualnem deviantnem dogajanju in korupciji preseli na organiziran, transparenten in javni forum DZ in da slednji, kot zakonodajno telo, skupaj z izvršilno vejo oblasti, pripravi ustrezne ukrepe in rešitve.

“Korupcija namreč ni zgolj neki imaginaren pojem, ampak ima resne posledice za življenje in premoženje ljudi in podjetij, za njihovo varnost ter tudi za okolje,” so v pobudi zapisali poslanci treh vladnih strank.

Pri tem navajajo zadnji primer medijskega razkritja domnevnih koruptivnih praks na Darsu, pa tudi razkritje, da naj bi del denarja za čiščenje vodotokov v zameno za podelitev koncesije, šel medijem, ki so povezani s stranko SDS. Spominjajo tudi na milijone evrov v času epidemije covida-19 ter na afero “Glupi davki” nekdanjega ministra Andreja Vizjaka.

“Iz opisanega je jasno razvidno, da so pogosto tisti, ki najbolj glasno govorijo o poštenju in najbolj besno drugim očitajo korupcijo, tudi tisti, ki imajo največ dela, da počistijo pred svojim pragom. V strankah koalicije pred tem pogovorom ne bežimo, ampak ga skušamo s to zahtevo za izredno sejo začeti,” so zapisali v pobudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje