Poslanci občini Krško podelili status mestne občine. Kako so glasovali?

Slovenija 10. Nov 202114:05 > 15:03 3 komentarji
Krško
BOBO

Državni zbor je s 65 glasovi za in 11 proti po skrajšanem postopku sprejel novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki občini Krško prinaša status mestne občine. Krško bo tako postalo 12. mestna občina v Sloveniji in se pridružilo Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Ptuju, Kranju, Kopru, Celju, Novemu mestu, Velenju, Novi Gorici in Slovenj Gradcu.

Predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, s katerim status mestne občine dobiva tudi občina Krško, je septembra v obravnavo v DZ po skrajšanem postopku vložil v Brežicah rojeni poslanec SNS Dušan Šiško.

Proti podelitvi statusa mestni občini Krško so glasovali samo poslanci LMŠ in poslanci Levice ter član poslanske skupine Desusa Robert Polnar, v preostalih poslanskih skupinah so podelitev statusa mestne občine občini Krško podprli. Po koalicijsko-opozicijski liniji tokrat enotnega glasovanja ni bilo; poslanci opozicije KUL so glasovali različno (v SD so v nasprotju z LMŠ in Levico predlog podprli), za je bil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je sicer doma iz bližnjih Brežic. Na strani koalicije in njenih podpornih glasov pa je bil izjema Robert Polnar, ki je glasoval proti.

Potem ko je poslanec SNS Šiško v proceduro vložil predlog za podelitev statusa mestne občine Krškemu, sta bili vloženi še dopolnili poslanca Igorja Zorčiča (NeP), da bi enak status dobila tudi občina Brežice, in dopolnilo poslanske skupine SAB, da bi status mestne občine dobila tudi občina Jesenice. A ta predloga že na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo nista dobila zadostne podpore.

Krško središče Posavja

Šiško je danes poudaril, da je Krško geografsko, prometno, gospodarsko, upravno, kulturno središče Posavja in ima vrsto razvojnih in upravnih služb. S kar tremi velikimi elektrarnami pa je tudi energetsko središče Slovenije. Krško bo tako postalo 12. mestna občina v Sloveniji in se pridružilo Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Ptuju, Kranju, Kopru, Celju, Novemu mestu, Velenju, Novi Gorici in Slovenj Gradcu.

Kako so pobude tako za ustanovitev novih občin, denimo Golnika, kot pobude za nove mestne občine prišle na poslanske klopi in zakaj je to pomembno tudi pred prihajajočimi volitvami, pa si preberite TUKAJ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje