Poslanci še na zadnjo redno sejo pred počitnicami

Slovenija 14. Jun 202414:44 0 komentarjev
DZ, palestina
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kolegij predsednice DZ je določil čas obravnave točk dnevnega reda na zadnji redni seji DZ pred parlamentarnimi počitnicami. Ta se bo s poslanskimi vprašanji premierju Robertu Golobu in ministrom začela v ponedeljek. Največ časa bodo sicer namenili obravnavi predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki jo je vložila SDS.

Poslanci bodo redno sejo DZ skladno s prakso tudi tokrat začeli s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrski ekipi.

V torek bo sledilo prvo branje vladnega predloga zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Predlog med drugim predvideva sofinanciranje pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije za poklice, potrebne za zasedbo delovnih mest pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in storitev dolgotrajne oskrbe. Hkrati določa vzpostavitev modela za vodenje kakovosti in varnosti obravnave. Predvideva skoraj deset milijonov evrov. Za prvo obravnavo predloga bodo poslanci imeli nekaj več kot pet ur.

Nato bo DZ prvič obravnaval omenjeni predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je vložila SDS. Za predstavitev mnenj in razpravo je predvidenih več kot pet ur in pol. Z novelo želijo za upokojence uvesti božičnico v višini najmanj 50 odstotkov letnega dodatka.

Prvič bodo obravnavali tudi predlog zakona o spremembah kazenskega zakonika, ki ga je vložila NSi. Predlagajo, da zastaralni rok za pregon kaznivih dejanj ne bi več tekel, ko se začne glavna obravnava na sodišču, ampak se zaključijo z meritorno sodbo, obsodilno ali oprostilno.

O omenjenih predlogih bo DZ glasoval v sredo v okviru glasovanj.

državni zbor
Poslanska vprašanja tudi v ponedeljek. (Foto: Matija Sušnik/DZ)

V sredo bodo poslanci po skrajšanem postopku najprej obravnavali vladni predlog novele zakona o kazenskem postopku, s katerim med drugim zaostruje pogoje za preiskavo elektronskih naprav posameznika, policija in tožilstvo pa bosta z novelo ohranila ustrezna orodja za preiskavo in pregon spletnih groženj. S predlogom želijo uresničiti tri ustavne odločbe ter implementirati direktivi Evropskega parlamenta.

Poslanci bodo razpravljali tudi o predlogih novel zakonov o gimnazijah, o poklicnem in strokovnem izobraževanju in o glasbenih šolah, za katere je skupaj predvidenih sedem ur. Predlog novele zakona o gimnazijah je pripravljen zaradi usklajevanja z drugimi zakoni, ki so s svojo uveljavitvijo posredno ali neposredno vplivali na zakon o gimnazijah.

Predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju prinaša merila za izbiro ob omejitvi vpisa in ureditev prehrane za dijake v času praktičnega usposabljanja z delom. Ureja pa tudi pravno podlago za ukrepanje delovne inšpekcije glede pravic dijakov na praksi.

Predlog novele zakona o glasbenih šolah pa usklajuje poimenovanja za izobraževalne programe, ureja postopke izobraževanja na daljavo, posodablja zbiranje in varstvo podatkov staršev in otrok ter določa nove predmete, ki se lahko poučujejo v osnovnem glasbenem in plesnem izobraževanju.

Prav tako bodo na seji obravnavali predlog novega zakona o Kobilarni Lipica. Predvideva vnovično uvedbo enovitega upravljanja z območjem kobilarne, po katerem bo za kulturne in naravne vrednote skrbela in jih turistično tržila ena družba.

V sredo bodo obravnavali tudi novelo zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!