Nadzor Knovsa: Nobena od “sumljivih” skupin naj ne bi prišla na protest

Slovenija 28. Maj 202111:36 > 15:47 0 komentarjev
protest palestina
Željko Stevanić

Skupina poslancev iz Komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na sedežu Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in Generalne policijske uprave opravila nadzor, smo izvedeli na N1. Razlog za nenapovedan obisk: ravnanje v primeru protestov.

V današnjem nadzoru pooblaščene skupine Komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na sedež Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in Generalne policijske uprave so poslanci po naših podatkih iskali predvsem informacije o pripravljenosti na današnje proteste.

Nadzor je po naših informacijah opravljalo šest članov komisije. V nadzor so odšli predsednik komisije Matjaž Nemec (SD) ter Jerca Korče in Rudi Medved (LMŠ), Primož Sitar (Levica), Blaž Pavlin (NSi) ter Dejan Kaloh (SDS).

Nemec je v izjavi za medije po nadzoru povedal, da so med drugim zastavili tudi vprašanja o delu policije na protestih minuli petek. “Želeli smo predvsem povprašati o uporabi posebnih ukrepov in odnosu do represije,” je dejal.

Na policiji so poslanci spraševali tudi, ali so policisti od politike prejeli navodila, kako ravnati na današnjem protestu. “Zanimalo nas je predvsem, ali se odnos policije v zadnjih mesecih spreminja, tako kot smo videli na zadnjih protestih, na podlagi narodnostne, rasne ali kakšne druge osebne okoliščine,” je dejal. Spomnil je, da je na delo policije na protestih v zadnjem času letelo več očitkov. Kaj je odgovorila policija, Nemec ni želel komentirati zaradi zakonske omejenosti pri podajanju informacij.

Na vprašanje, ali dela policija razlike med protestniki glede na nacionalno ali versko pripadnost, so, tako Nemec, “dobili zagotovila, da ne”. Dodal je, da bodo na to še posebej pozorni danes in v prihodnjih dneh.

Knovs bo v skladu s svojimi pristojnostmi danes in v prihodnje podrobno spremljal delovanje Sove in policije v odnosu do reda in miru ter pravice do protesta. Po njegovih besedah bo morala Sova v sedmih dneh pripraviti podrobno poročilo o njenih aktivnostih pred protesti, med njimi in po njih, tudi na terenu. V njem bo, tako Nemec, mogoče prebrati tudi, ali so se pristojni angažirali prek pooblastil, ki jih imajo po zakonodaji.

Po informacijah N1 naj bi poslanci pristojnim z obiskom želeli dati vedeti predvsem, da jih spremljajo. Obisk naj bi izvedli tudi za to, da preprečijo zlorabe pooblastil. Sova pa naj bi, tako kažejo naše informacije, pojasnila, da ima v pripravljenosti svoje zaposlene, če bo treba vskočiti.

Zanimalo jih je tudi, kako bodo ravnali v primeru ekscesov ali formiranja skupin, ki bi izzvale nasilje. Po Nemčevih pojasnilih naj bi dobili nekatere odgovore. Naše informacije sicer kažejo, da prav jasnih odgovorov niso dobili. Izvedeli naj bi, da bo na ljubljanskih ulicah nekaj sto policistov, ki se bodo ravnali po načrtu.

Ker shod ni organiziran, bo policija delovala kot organ, ki zagotavlja varnost. Po naših informacijah naj bi povedali še, da od nobene skupine, ki jih opazujejo, niso dobili potrditve, da bi se udeležili današnjega protesta. Pri tem so mišljeni predvsem Rumeni jopiči, Antifa in anarhisti.

Na delo policije je v zadnjem času namreč letelo več kritik, na minulih protestih naj bi policisti po mnenju nekaterih deležnikov prekoračili pooblastila. Pritožbe državljanov so, tako Nemec, dosegle tudi člane Knovsa. “Zato smo se želeli prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s pristojnostmi ter praksami, ki so se vzpostavile v zadnjih 30 letih,” je povedal.

“Pričakuje se miroljubne in množične proteste. Naša želja, če govorim v imenu komisije, je, da bi se tudi v tem duhu razšli. Seveda z jasno izraženo voljo,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!