Poslanec Kaloh razočaran nad ukinitvijo urada za demografijo

Slovenija 18. Jul 202214:18 2 komentarja
dejan kaloh
Matej Grah/DZ

Mariborski poslanec Dejan Kaloh in uslužbenec prejšnji teden ukinjenega urada za demografijo Franci Donko, ki se bo skupaj z ostalimi sodelavci kmalu moral preseliti pod okrilje ministrstva za delo, sta danes izrazila razočaranje nad odločitvijo nove vlade. Kaloh je ob tem poudaril, da se s tem kaže tudi odnos vlade do Maribora.

“Najprej so želeli v Ljubljano preseliti Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ko jim to ni uspelo, pa je prišel na vrsto urad za demografijo. Očitno levosredinske vlade na nek način vedno siromašijo Maribor, kar nikakor ni prav,” je pred stavbo na Trgu Leona Štuklja, kjer je imel urad zadnjih nekaj mesecev od ustanovitve svoj sedež, dejal Kaloh.

Opozicijskega poslanca ob tem skrbi tudi molk mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki je ob odprtju urada dejal, da je bila poteza vlade državotvorno dejanje, pa tudi molk mariborskih poslancev Gibanja Svoboda, ki po njegovem očitno takšno ravnanje podpirajo.

Kaloh je ocenil, da je bil urad za demografijo organ, ki se je na strokovni ravni ukvarjal z vedno večjimi geografskimi izzivi. Opozoril je, da naravni prirast v Sloveniji že nekaj let pada, s tem pa na dolgi rok “izumira slovenstvo”, vlada pa se je odločila ukiniti tako pomemben urad, ki se ukvarja prav s tem vprašanjem.

Takšno politiko je označil kot antimariborsko in antislovensko, zato se boji, kaj vse bo temu še sledilo in ali bo Maribor ostal še brez sedeža Pošte Slovenije in drugih nacionalno pomembnih organov oziroma podjetij. “In to kljub izjavam aktualnega premierja, da bo Maribor v času njegove vlade postal protiutež Ljubljani,” je še dodal Kaloh.

“Gre za izrazito medresorsko tematiko”

Donko je ob tem zavrnil razlage ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca, da se delovno področje njihovega urada prekriva s področjem dela ministrstva, saj da gre za nestrokovne in zavajajoče izjave, ki kažejo na popolno nerazumevanje tega, s kakšnim namenom je bil urad ustanovljen. Poudaril je, da gre namreč za izrazito medresorsko tematiko.

“Naša naloga je, da se materinstvo, očetovstvo in pripravljenost podarjati življenje ter skrb za prenos vrednot starejših na mlajše in s tem medgeneracijska povezanost, pa tudi skrb za spoštovanje slovenskega načina življenja tistim, ki prihajajo v Slovenijo, ohrani na določeni ravni. Potrebujemo tujo delovno silo, a prav je, da se slovenske tradicionalne enote spoštujejo,” je dejal Donko.

Demografske politike namreč po njegovih besedah ne gre enačiti s socialno politiko in socialnimi transferji, saj so želeli z uradom koordinirati različne ukrepe in področje demografije postaviti na višjo raven. Ob tem je Donko izpostavil, da tudi EU že leta opozarja, da ima Slovenija eno najnižjih rodnosti v Evropi.

Kot smo poročali, je vlada na seji prejšnji teden z odlokom ukinila urad, ki je začel delovati šele lansko jesen. Urad, v katerem je zaposlenih 12 ljudi, bo ukinjen 30 dni po objavi odloka v uradnem listu, zaposlene in pristojnosti pa bodo selili na ministrstvo za delo. Ukinitev urada so predlagali zaradi prekrivanja delovnega področja z omenjenim ministrstvom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje