Prvi poslanski zakonski par: doma sta se izogibala pogovoru o politiki

N1 video 21. Nov 202110:00 > 11:03 3 komentarji
Zakonca Ferjan
N1

Karmen Kozmus Ferjan in Jure Ferjan sta prva zakonca v poslanskih klopeh, oba zvesta Slovenski demokratski stranki (SDS). To, da je Karmen kot nadomestna poslanka prišla v parlament, je bilo za oba presenečenje, priznavata. Poročena sta od februarja lani, o receptu za srečen zakon pa bosta več povedala po 20 letih. Zanju je temelj zveze pogovor, veže pa ju tudi dve leti in pol star sin, ki mu je spanje španska vas.

Ko so bili leta 2018 znani rezultati državnozborskih volitev in Karmen Kozmus Ferjan ni bila izvoljena, je na to nekako pozabila in stvar potisnila v podzavest, pove sama. Tako je bilo to, da je naposled le prišla v poslanske klopi, zanjo presenečenje. Pa tudi za njenega moža, najmlajšega poslanca v državnem zboru.

V dneh, odkar je Kozmus Ferjan v poslanskih klopeh nadomestila Ljuba Žnidarja in se tako v poslanski skupini SDS pridružila svojemu možu Juretu Ferjanu, se za zakonca še ni prav dosti spremenilo.

“Bodo pa spremembe za naju zagotovo prišle v naslednjih nekaj mesecih, tudi z logističnega vidika. A navajena sva, da svoje aktivnosti prilagodiva temu, da čim več časa preživiva skupaj in z najinim dve leti in pol starim sinom,” je povedal Ferjan.

Pri skrbi za sina jima pomagajo predvsem Karmenini starši. “Veliko pomoč imava v moji mami,” pove Karmen, v besedo pa ji vskoči mož: “Pa tudi v tvojem očetu.”

Druži ju tudi ljubezen do hrane

Tem za pogovor jima nikoli ne zmanjka, doma pa sta se vsaj do zdaj izogibala politiki. Mogoče bo zdaj tega, ko sta sodelavca, morda nekaj več, prizna Ferjan.

Če ne drugega, se pogovarjata o hrani. “Oba zelo rada jeva in oba dobro kuhava. No, Karmen odlično kuha, jaz pa se trudim,” še v smehu doda poslanec SDS.

Dan se za družino Ferjan začne zelo zgodaj, med peto in šesto uro zjutraj, saj njun sin ni posebej naklonjen spanju, povesta zakonca Ferjan.

Malček je radoveden, rad ima plavanje in ples. “Jaz nisem ravno oboževalka tega, da lahko eno pesem Jure in ’tamali’ poslušata tudi po 30-krat, ampak potrpim,” nam zaupa novopečena poslanka.

V gospodinjstvu je popularna predvsem narodnozabavna glasba, ki jo ima rad njun sin. “Najprej so bili Modrijani, zdaj pa so popularne Borovničke in Boštjan Konečnik. Pa Oto je zadel na lotu, to sem prvič slišal pri sinu, je tudi blazno smešno in zabavno,” v smehu pove 28-letni oče.

Iščeta kompromis ali naredita vsak po svoje

Poslanca sta se poročila februarja lani, malo pred začetkom koronakrize. Karmen priznava, da sta oba trmasta, sinček pa je še nadgradnja njune trme.

“Seveda se včasih ne strinjava. Poskušava najti kompromis ali pa narediva vsak po svoje. Na koncu sva oba zadovoljna. Moram pa potrkati, da nikoli ni prišlo do takšnega nestrinjanja, da bi nastopil velik konflikt,” še dodaja.

Še najbolj sta se lovila pri Juretovi izbirčnosti glede hrane. “Ne jem tega, ne jem tega … Kako ne ješ, a si poskusil? Tu jaz nisem popustila, treba je poskusiti. Še vedno pa mi ni uspelo pri kislih kumaric, tega pa noče in noče,” nekaj o moževi trmi še izda poslanka Kozmus Ferjan.

Recept za srečen zakon?

In kaj je po njunem recept za srečen zakon? “Vprašajte naju čez 20 let. Nisva še tako dolgo poročena, da bi odkrivala toplo vodo in dajala ne vem kakšne nasvete. Ampak verjamem, da ko se enkrat z osebo nimaš več kaj pogovarjati, potem pojdi.”

“Dokler se imaš kaj pogovarjati toliko časa, je zveza uspešna,” je še dodala Karmen, ki zase pravi, da namerava živeti še dolgo.

“Želiva si, da dočakava vsaj toliko, da vidiva najinega otroka odrasti. In da morda spoznava vnuke, tudi o tem se že pogovarjava,” na koncu še pristavi poslanec Ferjan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje