Huda ura: več kot 38.000 gospodinjstev brez elektrike

Slovenija 18. Jul 202320:01 > 21:41 1 komentar
več kot 20.000 ljudi bez elektrike
N1

Zaradi močne nevihtne linije, ki je v popoldanskem času dosegla Slovenijo, je bila ponekod po državi prekinjena oskrba z elektriko. Na vrhuncu, tj. okoli 20.30, je bilo brez elektrike več kot 38.000 uporabnikov Elektra Ljubljana.

Kot lahko razberemo z interaktivnega zemljevida izklopov na spletni strani Elektra Ljubljana, je nekaj minut po 20. uri brez elektrike ostalo kar 30.388 njihovih uporabnikov. V slabe pol ure pa se je to število povzpelo na 38.877.

Nenačrtovani izklopi so se zgodili predvsem na zahodu Ljubljane, severno od Ribnice, v okolici Kočevja, Trebnjega, Litije in Novega mesta ter na področju Bele krajine. Do posameznih izklopov pa je prišlo tudi severno od Kamnika.

Do devete ure zvečer se je nato število nedelujočih transformatorskih postaj znatno zmanjšalo, brez elektrike pa je ostalo le še slabih 10.000 odjemalcev.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je močna nevihtna linija dosegla severno Slovenijo in se razdelila na dva dela. Vzhodni del se je gibal v pasu med Celjem in Mariborom in je kmalu zapustil Slovenijo. Zahodni del linije pa se je iznad severne Primorske pomaknil nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in je dosegel tudi jugovzhod države. “Pričakujemo zelo močne sunke vetra, krajevno točo in močne nalive. Tudi drugod po Sloveniji bo zapihal nevihtni piš,” so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Arso pa je za vso državo izdal najvišjo, rdečo stopnjo opozorila.

Slovenci brez elektrike ostali že prejšnji teden

Na N1 smo ravno pred kratkim pisali, da neurja včasih povzročajo okvare na električnem omrežju in izpad oskrbe z elektriko – v jutranjem neurju v sredini prejšnjega tedna je denimo samo na območju Elektra Maribor za kratek čas brez elektrike ostalo 50 tisoč odjemalcev. S hitrim posredovanjem vzdrževalcev so to številko že dopoldan zmanjšali na 32 tisoč, ob 17.30 pa je bilo brez elektrike še 4.600 odjemalcev.

Dokončna sanacija bo ponekod trajala vsaj mesec dni, prek spletne strani sporoča Elektro Maribor, ki ugotavlja, da je porušeno večje število drogov, tudi betonskih.

Da je vreme vse bolj pomemben dejavnik kakovosti oskrbe z električno energijo, v razvojnem načrtu ugotavlja tudi Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo), ki kot eno ključnih rešitev navaja vkop kablov. Pod zemljo je približno polovica našega omrežja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje