Najmočnejši sunki vetra presegli 160 kilometrov na uro

Slovenija 18. Jul 202314:04 > 20:15 5 komentarjev
neurje
Arso vreme/TWITTER

V torek popoldne je večji del Slovenije zajela močna nevihtna fronta, zato je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo izdala najvišjo, rdečo stopnjo opozorila. Močni sunki vetra, ki so ponekod presegali hitrost 130 kilometrov na uro, so podirali drevesa in odkrivali strehe.

Nevihtni sistem, ki je popoldne dosegel Slovenijo, se je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) razširil iz severne Italije in Avstrije. Na posameznih postajah v Avstriji so sunki vetra dosegali od 100 do 160 kilometrov na uro.

Močna nevihtna linija, ki je najprej dosegla severno Slovenijo, se je nato razdelila na dva dela. Prvi se je usmeril proti Savinjski in prešel pas med Celjem in Mariborom. Zahodni del linije pa se je s severne Primorske usmeril na Notranjsko, osrednjo Slovenijo in se pomaknil proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini. Nevihtne celice so spremljali močni sunki vetra, ki so na Kredarici dosegali hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu 136 kilometrov na uro, na območju Črnomlja pa so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro.

Na Arsu so ob tem posvarili tudi na možnost razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja padavinske in zaledne vode.

Ob vremenski fronti so z uprave za zaščito in reševanje poročali o dogodkih večjega obsega skoraj s cele države, aktivirana so bila številna prostovoljna gasilska društva. Kopico težav je tudi tokrat povzročal močan veter, ki je po Sloveniji podiral drevesa in odkrival strehe. Močan nevihtni piš je podrl tudi del gradbišča novega športnega centra Ilirija v središču Ljubljane. Ponekod po državi pa je bila motena oskrba z električno energijo. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo okoli 20. ure brez elektrike več kot 35.000 njihovih uporabnikov.

Zaradi napovedanega slabega vremena zvečer in ponoči so se v nakupovalnem središču Aleja v ljubljanski Šiški odločili, da bodo v svoji parkirni hiši omogočili brezplačno parkiranje.

Nevihte bodo vztrajale do vključno sobote, bolj sončno bo v nedeljo, ko bo vreme spet nekoliko stabilnejše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje