Posnetek z dronom: kako so v Novi Gorici odstranili bombo (VIDEO)

Slovenija 23. Jul 202314:57 0 komentarjev
bomba v novi gorici
Denis Sadiković/N1

Z odvitjem vžigalnikov so v Novi Gorici onesposobili neeksplodirano letalsko bombo. 30-sekundna sirena je naznanila preklic nevarnosti. Javni del intervencije onesposobitve letalske bombe je tako končan. V spodnjih posnetkih pa si lahko ogledate, kako je potekala sama priprava in deaktivacija bombe iz zraka.

Kot smo obširno poročali na N1, je v Novi Gorici danes potekalo odstranjevanje angleške letalske bombe, ki so jo v ponedeljek našli v bližini železniške postaje.

Začetek deaktivacije bombe so ob 10. uri naznanile sirene, uro kasneje pa so oznanili preklic nevarnosti. Pirotehnikoma Benjaminu Kreševcu in Aljažu Lebanu je namreč uspelo varno odstraniti oba mehanska vžigalnika.

Gasilska zveza Slovenije je celotno današnjo akcijo deaktivacije bombe posnela z dronom. V spodnjem posnetku si oglejte, kako so neeksplodirano bombo najprej prestavili v jamo, ki je bila obložena z balami sena za zaščito.

Potem ko so bombo premaknili v jamo, so se iz okolice umaknili vsi prisotni.

Pirotehnikoma Aljažu Lebanu in Benjaminu Kreševcu je bombo z odvitjem dveh mehanskih vžigalnikov uspelo onesposobiti že v prvi fazi. V nasprotnem primeru bi onesposobitev bombe nadaljevali z odpiranjem bombe na daljavo, pri tem bi lahko bomba zagorela ali celo eksplodirala. Več pa v spodnjem videoposnetku.

Kako je potekala jutranja evakuacija novogoriških prebivalcev in kaj so po deaktivaciji bombe povedali župan Nove Gorice Samo Turel in pirotehnika Leban in Kreševec, pa si lahko preberete v tem članku. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!