Pošta odgovarja: Zamude pri pošiljanju glasovnic v tujino niso naša krivda

Slovenija 20. Apr 202216:26 > 18:10 1 komentar
Pošta Slovenije
Žiga Živulović jr./BOBO

Pošta Slovenije se je odzvala na poročanje medijev, da prihaja do zamud pri pošiljanju volilnih glasovnic za upravičence v tujini. Odgovarjajo, da so storili vse, da bi zagotovili dostavo pošiljk v čim krajšem času. "Do zamud pri pošiljanju glasovnic v tujino ne prihaja po krivdi Pošte Slovenije. Delo je organizirano na način, da se pošiljke, sprejete v Sloveniji, odpravijo v tujino pravočasno," so poudarili.

Pošta Slovenije je od državne volilne komisije (DVK) prejšnji ponedeljek in torek prejela več kot 36 tisoč volilnih glasovnic, ki jih ni poslala naprej. Prvi paket je šel naslovnikom v tujino šele v sredo, pozneje pa so odpremili še nekaj manjših paketov. Pošta naj bi tako šele včeraj odposlala v tujino še zadnjih paket, v katerem je bilo gradivo za več kot 25.600 tisoč naslovnikov, je danes poročalo Delo.

Na poročanje medijev, da se bodo izpolnjene glasovnice zaradi praznikov težko pravočasno vrnile v Slovenijo, so se danes odzvali tudi na Pošti Slovenije. Kot so pojasnili, je bila prva oddaja pošiljk za volilne upravičence s stalnim prebivališčem v tujih državah za letošnje volitve izvedena 13 dni pred začetkom volitev, medtem ko je bila prva oddaja pošiljk za predčasne volitve v letu 2018 izvedena 17 dni pred izvedbo volitev. Že v primeru začetka oddaje pošiljk gre za štiridnevni zamik glede na ustaljeno prakso, ugotavljajo na pošti.

Prav tako je do zamika prišlo pri zadnjem dnevu oddaje pošiljk, in sicer so bile pošiljke Pošti Slovenije letos predane le devet dni pred izvedbo volitev oziroma zgolj štiri delovne dni pred dnevom, ko je treba izvesti njihovo dostavo naslovnikom. V letu 2018 so bile zadnje pošiljke za predčasne volitve v državni zbor oddane 13 dni pred dnevom volitev oziroma devet delovnih dni pred dnevom, ko je treba izvesti dostavo naslovnikom. V tem primeru gre torej za razliko pet delovnih dni glede na običajno prakso oddaje.

Roki so informativni in ne zagotovljeni

V nadaljevanju so dodatno pojasnili, da je pošta prvi del pošiljk za volivce v evropskih državah v količini okoli 22.300 pošiljk prejela v ponedeljek, 11. aprila. Naslednji dan pa je pošta prejela še okoli 12 tisoč pošiljk, ki jih je treba pred predajo v mednarodni promet še skenirati, žigosati, usmeriti in pripraviti v poštne sklepe za naslovne države.

“Glede na to, da se odprave začnejo izvajati med 3. uro in 5.30 uro zjutraj, je Pošta Slovenije pošiljke iz Slovenije odpravila v navedenem terminu, to pomeni v noči iz torka na sredo. Skupaj je šlo za 47 vreč, od katerih jih je bilo v naslovno državo 33 dostavljenih še isti dan, to je 13. aprila, 14 vreč pa je bilo dostavljenih naslovnim poštam 14. aprila, to je naslednji delovni dan. Ker gre za prednostne pošiljke, bi morale biti vse omenjene pošiljke naslovnikom dostavljene najkasneje v torek, 19. aprila,” so poudarili.

V petek so dodatno prejeli še okoli 21.300 pošiljk, ki jih je bilo prav tako treba skenirati, žigosati, usmeriti in pripraviti v poštne sklepe, za kar je pošta poskrbela tudi med prazničnim vikedom. Pošiljke so bile iz Slovenije odpravljene v noči iz ponedeljka, 18. aprila, na torek, 19. aprila. Po zadnji preveritvi je na naslovne pošte evropskih držav že včeraj prispelo več kot 60 odstotkov vreč. Ostale bi morale na naslovne pošte evropskih držav prispeti danes, tako da bo dostava pošiljk praviloma izvedena do petka, 22. aprila.

“Roki prenosa pisemskih pošiljk v mednarodnem prometu so informativni in ne zagotovljeni, zato Pošta Slovenije ne more odgovarjati za morebitno nepravočasno dostavo. Prav tako pa je Pošta Slovenije, kot navedeno, storila vse, da bi zagotovila dostavo pošiljk v čim krajšem času, to pomeni, da jih je do naslovnih držav pripeljala že na dan odprave oziroma naslednji delovni dan,” so v odzivu pojasnili in še poudarili, da do zamud pri pošiljanju glasovnic v tujino ne prihaja po njihovi krivdi ter da je delo organizirano na način, da se pošiljke, sprejete v Sloveniji, odpravijo v tujino pravočasno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje