Postojnčanka o preletih bojnih letal: Grozno bobni, v vročini zapiramo okna

Slovenija 11. Jun 202210:05 > 11:01 9 komentarjev
Vaja Slovenske vojske na Počku
Slovenski Pilatus med vojaško vajo leta 2021 (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Na vojaškem vadišču Poček ter v okolici že od konca maja s presledki potekajo vojaške vaje. Prebivalci Postojne in okolice so glasnih preletov bojnih letal ter strelskih vaj že navajeni, vendar pravijo, da je tokrat hrup neznosen.

Vojaške vaje so na Postojnskem stalnica. Pokanje in hrup vojaške mehanizacije se z vadišča slišita po vseh okoliških krajih, prebivalce pa spremljata skozi celoten dan. Vendar Postojnčani opozarjajo, da je hrup tokrat neznosen. “Ko potekajo bolj intenzivne vaje, vojaška letala letijo zelo nizko in grozno bobni,” je stanje opisala prebivalka krajev v bližini vadišča, ki ne želi biti imenovana. Kot pravi, hrup na začetku ni moteč. “Ker pa vaje kar ne nehajo, se sčasoma začneš počutiti res tesnobno in prestrašeno.”

Tudi sicer jo ob zadnjih vajah najbolj moti njihova dolgotrajnost. Kot nam je pojasnila, se urjenja pričnejo že zjutraj, hrup pa včasih ne poneha tudi do 23. ure. “Najbolj motijo letala in helikopterji, seveda pa se močno slišijo tudi vse strelske vaje in eksplozije.” Pravi, da se pokanje ter glasne letalske motorje sliši daleč naokrog, tudi med sprehodi po okoliških sprehajalnih poteh.

Hrup pa moti tudi pouk v eni izmed osnovnih šol v okolici Postojne, kjer naša sogovornica poučuje. “Če sem želela predavati snov, sem mogla kljub vročini zapreti okna,” je opisala šolski dan. Pravi, da bi ob odprtih oknih morala kričati, da bi lahko sploh preglasila hrupne letalske prelete. Brez klime in ob vročem poletnem vremenu so se po njenih besedah z učenci v razredu “cvrli”.

Zaradi stalnega bobnenja, ki včasih nepretrgoma traja celo šolsko uro, so nemirni tudi njeni učenci. “Vidim, da jih hrup moti. Pri njih ne zaznavam panike, ampak bolj nelagodje.” Tudi zato se učenci kljub vročini strinjajo z zaprtimi okni.

Med zadnjimi vajami je bilo s strani občanov mogoče slišati, da so tokratne še bolj moteče kot običajno. Na postojnski občini so tudi zato na obrambnega ministra Marjana Šarca naslovili protestno pismo, v katerem prosijo za večje upoštevanje lokalnega prebivalstva.

Z ministrstva za obrambo so nam v odzivu na protestno pismo povedali, da je minister Šarec po telefonu že govoril s postojnskim županom ter da se bosta v najkrajšem možnem času srečala in o vsebini iz protestnega pisma pogovorila. Kot so še dodali, lahko ministrovo stališče pričakujemo po tem pogovoru.

Naša sogovornica opisuje, da so bile zadnje vojaške vaje bolj intenzivne kot običajno. “Včasih so vaje trajale le po nekaj ur na dan, zdaj pa poka od jutra do večera.” Meni, da so odzivi bolj burni tudi zato, ker se ljudje bojijo onesnaženja vodnega zajetja Malne v bližini vadišča.

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022, na kateri je sodelovalo 650 udeležencev, se je zaključila 5. junija, vendar nebo nad Postojno ne bo samevalo. Glede na mesečni načrt zaprtja zračnega prostora nad vadiščem se bodo vaje vojaških letal nadaljevale tudi junija. Največ preletov je predvidenih med 22. in 24. junijem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje