Posvetovalna skupina predlaga možnost cepljenja otrok beguncev

Slovenija 21. Mar 202220:29 1 komentar
begunci, Ukrajina
PROFIMEDIA

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je prejšnjo sredo obravnavala osnutek priporočil NIJZ glede cepljenja beguncev. Skupina predlaga, da priporočila omogočajo cepljenje otrok beguncev v skladu z nacionalnim programom cepljenja. Prav tako priporočajo cepljenje begunskih otrok proti tuberkulozi in covidu-19, majhnih otrok pa tudi proti gripi.

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je člane na sestanku med drugim seznanila tudi z osnutkom priporočil za cepljenje beguncev proti tuberkulozi, ki so jih oblikovali v sodelovanju s pediatri. Člani so predlagali, da se določi zgornja starostna meja otrok, ki morajo biti cepljeni proti tuberkulozi, je razvidno iz zapisnika sestanka, objavljenega na spletni strani NIJZ.

Prav tako v posvetovalni skupini priporočajo cepljenje otrok beguncev proti covidu-19, majhnih otrok pa tudi proti gripi v skladu s programom cepljenja. Predlagajo tudi, da priporočila glede cepljenja beguncev oblikujejo tako, da se omogoči cepljenje predšolskih in šolskih otrok beguncev v skladu z nacionalnim programom cepljenja. Ob tem priporočajo, da “se cepljenje odraslih izvede ob indikaciji”.

Člani posvetovalne skupine so se strinjali, da se pri priznavanju opravljenih cepljenj poleg ustreznega dokazila o cepljenju lahko prizna tudi zanesljivo navedbo o opravljenem cepljenju, “zato se priporočilom doda tudi ukrajinski program cepljenja”. Program cepljenja za leto 2021 za predšolske otroke sicer določa obvezno cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence b, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B. Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, gripi in klopnemu meningoencefalitisu pa je priporočeno. Za učence, dijake, študente in odrasle do dopolnjenega 26. leta starosti je po programu za lansko leto obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, hepatitisu B, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, klopnemu meningoencefalitisu, steklini in otroški paralizi.

Zanje pa je priporočljivo cepljenje proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV). Programa cepljenja za leto 2022, ki ga predlaga NIJZ, zdravstveni minister Janez Poklukar sicer še ni potrdil. Po prejemu več kot 30.000 pripomb je Poklukar predlog v usklajevanje poslal NIJZ in stroki. Gre sicer za predlog, ki je v javnosti dvignil precej prahu, saj so ga nekateri razumeli kot poskus uvedbe obveznega cepljenja proti covidu-19 za zaposlene na določenih delovnih mestih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje