Posvetovalnega referenduma o dohodnini ne bo

Slovenija 11. Nov 202215:04 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o dohodnini, s katero bi na predlog NSi zvišali zneske posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, ne bo.

Predlog opozicijskih poslancev je že pred dnevi zavrnil odbor DZ za finance, danes pa so mu podporo odrekli tudi poslanci na plenarni seji. Za razpis referenduma je glasovalo 24 poslancev, proti jih je bilo 44.

Poslanci NSi so predlog novele zakona o dohodnini vložili v postopek v DZ septembra, nekaj dni pozneje pa so predlagali, naj se o njem povpraša volivce na referendumu. “Ustvariti moramo družbo, ki je prijazna do družin in v kateri so otroci dobrodošli,” je danes dejal Jožef Horvat (NSi) in kot cilj predloga novele zakona izpostavil povečanje razpoložljivega dohodka družin preko znižanja davčnih obremenitev.

V NSi bi zakonsko določene zneske posebne olajšave za vzdrževane družinske člane povečali za 14,9 odstotka, kolikor znaša vsota ocene inflacije za letošnje in naslednje leto. “Namen teh sprememb pa ni zgolj blaženje posledic inflacije, ampak tudi splošna okrepitev položaja družin v Sloveniji z zvišanjem njihovega razpoložljivega dohodka,” je ponovil Horvat.

Referendum se mu zdi pomemben tudi zato, ker je v koalicijski pogodbi prebral, da namerava vladna koalicija ukiniti oz. nadomestiti institut dohodninske olajšave za vzdrževane družinske člane s sistemom davčnega kredita. Podpora volivcev njihovemu predlogu bi pomenila, da je treba vladne načrte zavrniti, je menil.

Da predlog za razpis referenduma ni primeren, je v torek odločil odbor DZ za finance, nasprotuje mu tudi vlada. “Sprememba v višini olajšave za vzdrževane družinske člane bi razbremenila predvsem družine v najvišjih davčnih razredih,” je danes dejala državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma so poleg poslancev NSi podprli le še poslanci SDS. Matej Tašner Vatovec iz Levice ga je označil za “nič drugega kot farso”. S tem naj bi namreč v NSi poskusili preprečiti uveljavitev vladne novele zakona o dohodnini, ki čaka na obravnavo v DZ in med drugim predvideva odpravo postopnega zviševanja splošne olajšave v naslednjih letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!