Potreba po IT-kadrih vse večja, fakultete pa morajo zmanjševati vpisna mesta

Slovenija 11. Okt 202313:24 > 15:19 6 komentarjev
PROGRAMIRANJE RAČUNALNIŠTVO
Foto: PROFIMEDIA

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani so napovedali, da bodo imeli naslednje študijsko leto 50 vpisnih mest s področja računalništva in informatike manj, ker je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije že po dveh letih ukinilo financiranje povečanega vpisa v tovrstne programe. Čeprav se potrebe po kadrih z IT-področja povečujejo, opozarjajo.

Slovenija ima v informacijsko-komunikacijski tehnologiji (IKT) veliko kadrovsko težavo, saj bi letno podjetja potrebovala približno 3.000 strokovnjakov, a jih na trg dela pride le nekaj sto, je pred kratkim opozoril predsednik upravnega odbora Združenja za informatiko in telekomunikacije, ki deluje v okviru GZS, Igor Zorko.

Na fakulteti za računalništvo opozarjajo na poteze ministrstva za visoko šolstvo, posledica katerih naj bi bilo manj vpisnih mest za izobraževanje kadrov z IT-področja manj v naslednjem šolskem letu.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, digitalna strategija države predvideva vse večje potrebe po računalniških kadrih, ki jih že zdaj primanjkuje v zasebnem in javnem sektorju. Po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bi namreč vsako leto potrebovali 6.000 novih strokovnjakov, vendar jih ne izobrazimo niti pol toliko.

Študijsko leto začelo čez 400 novih študentov, lahko bi jih skoraj 700

“Ukrepi vlade te težave ne obravnavajo, saj se financiranje izobraževanja teh profilov zmanjšuje. Naslednje leto bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani 50 vpisnih mest manj, ker je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije že po dveh letih ukinilo financiranje povečanega vpisa v programe računalništva in informatike, ki je deloma omililo razkorak med številom izobraženih kadrov in potrebami v državi,” opozarjajo na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

Na njihovi fakulteti, ki izobrazi večji del visoko kvalificiranega kadra s področja računalništva, je študij 1. oktobra letos začelo 417 novih študentov, so navedli in dodali, da si je računalniško izobrazbo na fakulteti želelo pridobiti še 220 dijakinj in dijakov, a zanje že letos ni bilo dovolj razpisanih mest.

“Zmanjševanje financiranja se torej dogaja ob dejstvu, da se mladi zavedajo perspektivnosti področja in se želijo izobraževati za inženirje računalništva in informatike. Zaradi znižanja financiranja je Senat UL FRI na 23. redni seji, dne 10. 10. 2023, sprejel sklep o zmanjšanju vpisa za skupno 50 mest na študijskih programih računalništva in informatike 1. in 2. stopnje v naslednjem študijskem letu 2024/25,” so sporočili s fakultete.

Kakšno je pojasnilo pristojnega ministrstva?

Na pristojnem ministrstvu so za pojasnili, da jim mora Univerza v Ljubljani, katere članica je tudi omenjena fakulteta, do 1. decembra poslati predlog razpisa za vpis v študijskem letu 2024/2025 za pridobitev soglasja vlade, ki ga mora pred tem obravnavati še senat univerze. Glede navedb o financiranju so pojasnili, da univerza, enako kot ostali javni visokošolski zavodi, prejme skupna sredstva za študijsko dejavnost, ki obsega izvajanje rednega študija na 1. in 2. stopnji. Študijski programi se namreč ne financirajo posebej, ampak izvajanje študijske dejavnosti celotne univerze, katere obseg se določi ob soglasju k razpisu za vpis.

Od univerze se pričakuje, da bo ob načrtovanju razpisa za vpis in oblikovanju ponudbe vpisnih mest razporejala razpoložljive kadrovske, prostorske in finančne resurse. Sredstva med članice sicer razporeja univerza sama, še poudarjajo na ministrstvu. Ker pa se na ministrstvu zavedajo, da je na kratek rok prerazporejanje zmogljivosti univerze omejeno, je v študijskih letih 2021/22 in 2022/23 financiralo razpis dodatnih vpisnih mest za zagotovitev kadrov na področjih računalništva in informatike ter zdravstva z dodatnimi sredstvi.

Že v obvestilu za načrtovanje razpisa za vpis za aktualno študijsko leto 2023/24 je ministrstvo visokošolske zavode novembra 2022 obvestilo, da razpisana dodatna vpisna mesta na vseh študijskih področjih, razen na področju zdravstva, ne bodo več dodatno financirana.

V postopku priprave proračuna za prihodnji dve leti so namreč že upoštevali, da se bo število vpisnih mest na določenih študijskih programih oziroma področjih povečalo, in posledično je na proračunski postavki za študijsko dejavnost ministrstvo načrtovalo ustrezno povečanje razpoložljivih sredstev, so pojasnili. Kot so še dodali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, bo vlada usmeritve za pripravo načrtov za izvajanje študijske dejavnosti za študijsko leto 2024/2025 obravnavala na četrtkovi seji.

V Mariboru težave na drugih študijskih področjih

Na Univerzi v Mariboru se s podobno situacijo na področju študijskih programov računalništva in informatike ne srečujemo, saj je vlada k dvigu vpisnih mest na tem področju pozvala samo Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ne pa tudi njihove fakultete, so za N1 pojasnili na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI).

“Fakulteta bo za študijsko leto 2024/25 razpisala število vpisnih mest, ki je predvideno z načrtom izobraževalne dejavnosti, ki ga potrdi Ministrstvo za visoko šolstvo ob podpisu pogodbe o financiranju študijske dejavnosti. Se pa na Univerzi v Mariboru z nesistemskim načinom financiranja srečujemo na drugih področjih, in sicer predvsem na področju študijskih programov, ki izobražujejo za izrazito deficitarne poklice, kot so npr. splošna medicina, dentalna medicina, zdravstvena nega in psihologija, pri čemer moramo poudariti, da s pristojnim ministrstvom rešitve še iščemo,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje