Potrjen primer ptičje gripe pri perutnini na Gorenjskem: kokoši so usmrtili

Slovenija 27. Feb 202312:31 > 13:30 6 komentarjev
Kokoške
Žiga Živulović jr./BOBO

V občini Cerklje na Gorenjskem so pri kokoših nesnicah potrdili ptičjo gripo. Dobrih 1.000 kokoši iz reje so usmrtili, prav tako vso opremo, ki bi lahko bila vir okužbe. Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa rejce opozarja, naj opozorila jemljejo resno in upoštevajo vse ukrepe, saj lahko le tako preprečijo okužbe. Gre za prvi potrjeni izbruh pri perutnini letos, pred tem so ptičjo gripo že potrdili pri prostoživečih pticah.

Nacionalni veterinarski inštitut je v petek na podlagi kliničnih znakov in pozitivnega izvida Veterinarskega inštituta Slovenije potrdil visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1 v reji kokoši nesnic na Gorenjskem, je povedal direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Branko Podpečan.

Kot je dodal, gre za malo večjega rejca iz Zaloga pri Cerkljah v občini Cerklje na Gorenjskem. Rejec ima 1.000 kokoši nesnic in je sam opazil klinične znake, o tem pa obvestil območni urad Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta je takoj izvedel ukrepe in odredil zaporo posestva oziroma obrata, s tem, da je prepovedal premike z gospodarstva in nanj. Prav tako so prepovedali prodajo jajc, ki so jih nesle te kokoši.

Po prejemu pozitivnega izvida z veterinarskega inštituta je zasedalo državno sodišče za nadzor bolezni, ki je s svojimi sklepi odredilo ukrepe za preprečitev širjenja ptičje gripe iz ugotovljenega žarišča. Na podlagi analize epidemioloških podatkov, ki jo je opravil območni urad, so odločili, da bodo vse kokoši na gospodarstvu usmrtili in neškodljivo odstranili. Odločili so tudi, da je treba odstraniti vse proizvode in vso opremo, ki je prišla v stik z bolnimi živalmi in bi lahko bila vir prenosa izven gospodarstva.

Po besedah direktorja inšpekcije jajc, ki so jih nesle te kokoši, niso izsledili, saj niso nevarna in se ljudje z njimi ne morejo okužiti. Je pa treba po njegovih besedah pazljivo ravnati s kuhinjskimi odpadki, saj obstaja majhna možnost, da bi z njimi prišle v stik divje ptice.

Podpečan je še povedal, da so preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja ptičje gripe izvedli na celotnem območju države. Najprej so v soboto ukrepe izvedli pri rejcu, kjer so potrdili ptičjo gripo, veterinarji pa so pregledali tudi območje v pasu treh kilometrov od žarišča (t. i. zaščitno območje). V nedeljo in danes pa veterinarji opazujejo in pregledujejo tudi obrate na območju desetih kilometrov od žarišča (t. i. ogroženo območje).

V 3-kilometrskem pasu je 68 rejcev, v 10-kilometrskem pa 336. Po prvih opravljenih pregledih pa veterinarji pri perutnini pri drugih rejcih niso ugotovili znakov bolezni.

Kot je povedal govornik, ocene, kakšna je bila škoda pri tem konkretnem rejcu, še nimajo, je pa bilo usmrčenih vseh 1.053 kokoši. Danes uničujejo tudi opremo in pribor, ki bi lahko bila vir okužbe. Škoda bodo rejcu vrnili iz sredstev Republike Slovenije in EU.

Navodila rejcem, da ne bi bilo vnovičnega prenosa

Je pa Podpečan dejal, da morajo rejci zagotoviti ali preprečiti stik domače perutnine z divjimi pticami, saj lahko tako preprečijo prenos virusa v rejo. Pri tem je naštel, da morajo imeti rejci krmo in vodo za perutnino v zaprtih prostorih. Če ima perutnina urejen izpust na prosto, pa mora biti ta dobro ograjen z mrežo in pokrit, da divje ptice ne pridejo v stik z domačo perutnino. Za vse prebivalce, ne le rejce, pa je prepovedano krmljenje divjih ptic, prav tako so začasno zadržali tudi sejme ter razstav ptic.

Glede na izrazite klinične znake je sev virusa močno patogen za perutnino, je povedal Podpečan. Rejce in tudi druge zato prosijo, naj opozorilo jemljejo resno in upoštevajo vse ukrepe (rejci naj na primer uporabljajo tudi “bariere za razkužbo”, ko vstopajo v svojo rejo, se preoblačijo …). Kazen za rejce, ki ukrepov ne upošteva, je 125 evrov. “Vsako žarišče, ki se pojavi, povzroča posredno veliko gospodarsko škodo vsem ostalim v okolici,” je dodal Podpečan. Virus se sicer prenaša le prek posrednikov.

Zaščitno območje velja na širšem območju Cerkelj na Gorenjskem in Komende, ogroženo pa v okolici Kranja, Kamnika, Mengša, Vodic, Preddvora … Podrobnejši seznam je objavljen na spletni strani državnega središča za nadzor bolezni. Poleg določitve območja z omejitvami in ukrepi so pristojni odredili tudi ukrepe za zmanjšanje tveganja za vnos bolezni v reje perutnine za celotno območje Slovenije. (STA)

Preberite še: Primeri ptičje gripe pri sesalcih: bi bolezen lahko postala nevarna za nas?

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin / posnetek zaslona

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje