Potrjeno: koalicija bo predlagala Jano Ahčin in Milana M. Cvikla

Slovenija 16. Jun 202211:34 > 14:48 0 komentarjev
Državni zbor
Borut Živulović/BOBO

Koalicija je danes potrdila informacije N1, da bo za predsednico računskega sodišča podprla prijavljeno kandidatko Jano Ahčin, za viceguvernerja Banke Slovenije pa predlagala kandidaturo Milana M. Cvikla. Da se Ahčin in Cviklu po neuradnih informacijah obeta podpora koalicijskih poslancev smo poročali v sredo. Predsednik republike Borut Pahor je končal posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Ugotovil je, da imata Ahčin in Cvikl potrebno podporo.

Koalicija bo – tako kot smo napovedali v sredo – za predsednico računskega sodišča podprla prijavljeno kandidatko Jano Ahčin, za viceguvernerja Banke Slovenije pa predlaga kandidaturo Milana M. Cvikla, ki ni med prijavljenimi, so danes v koaliciji potrdili za STA.

Koalicija se je uskladila glede podpore Ahčin, poleg katere so se za funkcijo predsednika računskega sodišča prijavili še Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj. Predsednik republike Borut Pahor mora kandidata izbrati med prijavljenimi.

Kandidat za mesto viceguvernerja pa je lahko tudi oseba, ki se za funkcijo ni prijavila. Na vnovični javni poziv predsednika republike so kandidature sicer oddali Primož Dolenc, ki je viceguvernersko funkcijo opravljal do začetka aprila, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan. A kot so danes povedali v koaliciji, so se na predlog SD uskladili glede podpore Cviklu.

Predsednik republike Pahor je končal posvetovanja z vodji poslanskih skupin in ugotovil, da imata Ahčin in Cvikl potrebno podporo. Pahor ocenjuje, da oba kandidata izpolnjujeta strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje funkcije, za katero sta predlagana. Oba uživata potrebno podporo poslancev. “Predsednik republike načrtuje, da bo oba predloga kandidatur z obrazložitvama v državni zbor poslal v začetku naslednjega tedna,” so danes sporočili iz njegovega urada.

Poslanci tako o kandidatu za viceguvernerja kot o kandidatu za predsednika računskega sodišča odločajo na tajnem glasovanju, za izvolitev pa je potrebna absolutna večina ali 46 poslanskih glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!