Potrjeno: upokojenci bodo februarja prejeli višje pokojnine

Slovenija 16. Feb 202211:10 > 13:14
upokojenci
Žiga Živulović/BOBO

Pokojnine se bodo uskladile za 4,4 odstotka, je sklenil Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Usklajene pokojnine bodo izplačane konec februarja skupaj s poračunom od 1. januarja.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je danes sklenil, da se bodo pokojnine februarja redno uskladile za 4,4 odstotka. Usklajene pokojnine bodo izplačane konec februarja skupaj s poračunom od 1. januarja. Dodatek za pomoč in postrežbo pa se bo od 1. marca uskladil za 4,9 odstotka.

Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Povprečna mesečna bruto plača se je lani v primerjavi s povprečno bruto plačo za leto prej zvišala za 6,1 odstotka. Povprečna rast cen življenjskih potrebščin pa je lani znašala 1,9 odstotka.

Povprečna pokojnina se bo zvišala za 32 evrov

Povprečna neto starostna pokojnina je po zadnjih podatkih znašala 723 evrov mesečno. 4,4 odstotka od tega je približno 32 evrov.

Najnižja pokojnina bo od 1. januarja znašala 294,78 evra, zagotovljena pokojnina 653,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 409,70 evra, je danes povedal predstavnik zavoda Andraž Rangus. Za tokratno uskladitev bo treba po njegovih besedah na letni ravni nakazati 268 milijonov evrov.

Letos pa je bila že izvedena tudi izredna uskladitev, in sicer v skladu s pokojninsko novelo, v državnem zboru sprejeto sredi januarja. Tako so se pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Dodatno usklajene pokojnine so bile izplačane konec januarja.

Dolg zaradi prenizko izplačanih pokojnin v času gospodarske krize že poravnan

V razpravi je predstavnik sindikatov Aljoša Čeč predlagal zavodu, da pripravi podatek, ali je zaostanek zaradi prenizko izplačanih pokojnin v času gospodarske krize že poravnan ali še ne. Generalni direktor zavoda Marijan Papež je zagotovil, da bodo poročilo pripravili, pri tem pa je poudaril, da je dolg za nazaj poravnan. Nekateri upokojenci so zaradi izrednih uskladitev celo na boljšem, kot bi bili, če bi se pokojnine v času gospodarske krize zviševale po sistemskem zakonu, je dejal.

Tudi v času epidemije covida-19 je bilo za upokojence zelo dobro poskrbljeno, je povedal.

“Kar so dobili upokojenci, je kaplja v morje bonbončkov”

Po besedah predstavnice upokojencev v svetu Frančiške Ćetković pa je še vedno odprto vprašanje prenizko redno usklajenih pokojnin januarja lani. Zvišanje je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, ki so določili, da se pokojnine v letu 2021 redno uskladijo za 2,5 odstotka, medtem ko bi se morale v skladu s statističnimi podatki za odstotno točko več, je opomnila.

Na mnenje, da so upokojenci v skladu s protikoronskimi paketi veliko dobili, pa je odgovorila, da so “številni dobivali na tone teh bonbončkov”. “Kar so dobili upokojenci, je bilo kaplja v morje glede na to, kaj se je dajalo na vse strani,” je izpostavila.

Člani sveta so danes dali še soglasje k imenovanju Jožice Dorniž za direktorico zavoda Vzajemnost tudi v naslednjem štiriletnem mandatu, ki se bo začel sredi marca.Svet zavoda se je danes sestal zadnjič v tem štiriletnem mandatu. Ustanovna seja sveta v novem mandatu pa bo 24. februarja.