Požar, ki je divjal na Krasu, viden tudi na Googlovih zemljevidih

Slovenija 10. Okt 202220:14 1 komentar
Požar Kras
Google Maps

Spletni velikan Google je objavil posodobljene satelitske posnetke, na katerih je mogoče videti tudi razsežnosti požara, ki je julija letos divjal po goriškem Krasu.

Kar 17 dni so se gasilci julija letos borili z najobsežnejšim požarom v zgodovini Slovenije. Razsežnosti požara je zdaj mogoče videti tudi na posodobljenem zemljevidu Google. Na najnovejših satelitskih posnetkih je na omenjenem območju ogromen oblak temnega dima, ki se je takrat dvigal nad požariščem.

V požaru na goriškem Krasu je po grobih ocenah Zavoda za gozdove zagorelo okoli 3.500 hektarjev, od tega okoli 2.700 hektarjev gozda. Približno polovico gozdne površine so predstavljali gozdovi črnega bora, drugo polovico pa listnati gozdovi, predvsem črni gaber, hrast, mali jesen, koprivovec in podobno.

V gašenju največjega požara v slovenski zgodovini je sodelovalo skupaj 12.526 gasilcev in 2.500 različnih prostovoljcev in članov drugih strokovnih služb. Gasilci so požar pogasili v začetku avgusta.

Spletni velikan je sicer pred kratkim osvežil 3D-pogled slovenske prestolnice, kjer je zdaj mogoče videti nekatere stolpnice, ki so jih zgradili v zadnjih letih.

Reportaža s Krasa in pogovor vodjo intervencije Simonom Vendraminom:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje