Požar na Krasu: tako si bodo gasilska društva razdelila šest milijonov

Slovenija 28. Okt 202215:36 1 komentar
kras, požar
Štab CZ Notranjska

Gasilska zveza Slovenije je po požaru na Krasu, največjem v zgodovini Slovenije, zbrala skupno okoli 6,5 milijona evrov za sanacijo in pomoč društvom pri nakupu nove opreme. Kot izhaja iz podatkov, sta država in podjetnik Ivo Boscarol prispevala po poldrugi milijon evrov izrednih nagrad za požrtvovalne gasilce. Prek tisoč prostovoljnih društev bo dobilo skupno 5,86 milijona evrov, največ bo pripadlo severnoprimorskima društvoma PGD Komen na Krasu (103 tisoč evrov) ter PGD Kostanjevica pri Novi Gorici (102 tisoč evrov). Objavljamo razrez, koliko dobi katero društvo.

Gasilska zveza Slovenije (GZS) je po požaru na Krasu v drugi polovici julija, ki je bil po besedah dolgoletnega poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana največji v zgodovini Slovenije, zbrala okoli 6,5 milijona evrov.

Slaba polovica (2,7 milijona evrov) se nanaša na pokrivanje intervencijskih stroškov in uničene opreme. Zveza je po podatkih v aplikaciji Erar sredi oktobra prejela nakazilo ministrstva za finance v tej višini.

Ostalo pa predstavljajo nagrade oziroma donacije. Kot smo poročali, je že v času samega požara predsednik vlade Robert Golob napovedal, da bo nagradil 15 tisoč gasilcev, ki so sodelovali na intervenciji. Kasneje se je izkazalo, da nagrajevanje prostovoljcev ni mogoče, vlada pa je sklenila, da bo denar nakazala društvom. Podjetnik Ivo Boscarol je takrat napovedal, da bo sam doniral toliko, da bo znesek te vladne nagrade podvojil. Z zveze sporočajo, da so oboji že nakazali po 1,47 milijona evrov. Spomnimo, da je Boscarol v julijskem intervjuju za N1 napovedoval, da bo znesek donacije po njegovih pričakovanjih “nekje med enim in dvema milijonoma evrov”.

Zveza je zbrala še 812 tisoč evrov donacij državljanov in podjetij, namenjenih pomoči pri nabavi nove opreme.

Boscarol o tem, kako so požar doživljali v njegovi domači Ajdovščini:

Kaj bodo sofinancirali?

Od zbranih 6,5 milijona evrov bodo zdaj 5,86 milijona evrov razdelili med 1.103 društev, ostalih 613 tisoč evrov pa bodo nakazali podjetjem, ki so zaprosila za nadomestila za odsotnost gasilcev z dela v času intervencije. Praviloma sicer podjetjem nadomestilo izplačajo občine, tokrat pa je šlo za večji požar in aktivacijo državnega načrta. V tem primeru nadomestila izplača zveza, ki pa ji nato ministrstvo za obrambo povrne strošek, so nam pojasnili na zvezi.

Ta je gasilskim društvom pred kratkim poslala pogodbe, s katerimi bodo uredili sofinanciranje. To bo vključevalo:

  • vzdrževanje osebne zaščitne opreme (po gasilcu na dan)
  • goriva in maziva
  • poškodovano opremo
  • dodatke za opremo, ki bodo določeni glede na število gasilcev na intervenciji (gre za nagrado vlade in Iva Boscarola)
  • pomoč pri nabavi nove gasilske opreme iz naslova donacij, zbranih na GZS (te se bodo delile po enakem ključu kot dodatki za opremo).

Največ primorskim društvom, 12 tisoč evrov zvezi

Podatki zveze, ki si jih lahko pogledate v dokumentu na spodnji povezavi, kažejo, da bodo – pričakovano – največji del denarja dobila severnoprimorska gasilska društva. Dve bosta prejeli prek 100 tisoč evrov, in sicer PGD Komen na Krasu (103 tisoč evrov) ter PGD Kostanjevica pri Novi Gorici (102 tisoč evrov).

PGD Dornberk dobi 61 tisoč evrov, PGD Renče Vogrsko 46 tisoč evrov, PGD Šempeter pri Novi Gorici 44 tisoč evrov, PGD Podnanos 38 tisoč evrov, PGD Materija 36 tisoč evrov, PGD Kanal 35 tisoč evrov.

V dokumentu Požar na Krasu 2022 si lahko pogledate, koliko dobi katero gasilsko društvo.

Veliko pa bodo prejela tudi nekatera bolj oddaljena društva, ki so očitno veliko prispevala k intervenciji. PGD Sleme pri Rušah je upravičeno do 35 tisoč evrov, PGD Golo pri Igu do 32 tisoč evrov, PGD Muta do 30 tisoč evrov, PGD Radlje ob Dravi pa do 28 tisoč evrov sofinanciranja.

Krovni zvezi pripade 12 tisoč evrov za pokritje intervencijskih stroškov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje