Pozivi prostovoljcem: Uporabite aplikacijo in ne prihajajte brez najave

Slovenija 12. Avg 202312:08
Prostovoljci
Igor Kupljenik/BOBO

Štab civilne zaščite Notranjske ljudi poziva, da se pred odhodom na pomoč po poplavah nujno prijavijo v aplikacijo Poplave 2023. Če se dogovorijo s predstavniki občin ali občinskimi štabi, pa naj pred prihodom pošljejo dokazilo na elektronski naslov štaba CZ za Notranjsko.

Vlada je danes vnovič pozvala k uporabi aplikacije Poplave 2023, saj je to najboljši način, da ljudje, ki jih je prizadela huda naravna katastrofa, čim hitreje prejmejo točno tisto pomoč, ki jo potrebujejo. Pomoč v aplikaciji je doslej sicer ponudilo že skoraj 30.500 ljudi.

Štab civilne zaščite Notranjske je ločeno opozoril, da je število ljudi, ki želijo pomagati tudi na terenu, izredno veliko. Ravno zato je izredno pomembno, da prostovoljci na teren prihajajo organizirano in po vnaprejšnjem dogovoru s predstavniki civilne zaščite in občin. Tudi oni so poudarili nujnost uporabe aplikacije za karseda učinkovito pomoč.

V primeru, da ste se kot skupina, društvo ali organizacija sami dogovorili za pomoč s predstavniki občin ali občinskimi štabi, obvezno pošljite dokazilo s pisno potrditvijo tistih, s katerimi ste dogovorjeni. Ob tem dodajte njihove kontaktne številke, datum in uro, za katero ste se dogovorili. Naslov štaba civilne zaščite za Notranjsko je [email protected]. Po preverjanju podatkov bo civilna zaščita v najkrajšem možnem času dodelila delovne naloge.

“Pomoč potrebujemo, vendar ne moremo zagotoviti dela za toliko pomoči, kot jo izkazuje slovenski narod – hvala vam,” je povedal poveljnik štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk. Ob tem Curk poudarja, da posamezniki za pomoč svojim sorodnikom ne potrebujejo naloga, niti se jim ni treba registrirati v aplikacijo uprave za zaščito in reševanje.

Poplave 2023
Vlada RS

Spomnimo, za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od danes do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev, ki bi želeli pomagati čistiti v ujmi prizadeta območja. Dostop brez naloga civilne zaščite ni mogoč.

Za vse, ki bi želeli pomagati z denarjem, preberite članek Kako lahko pomagamo? Informacije o pomoči za prizadete v poplavah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.