Pozor: jutri obilno sneženje, na Obali močna burja in visoko plimovanje morja

Slovenija 21. Nov 202212:15 > 20:25 0 komentarjev
vreme
PROFIMEDIA

Jutri bo Slovenijo zajelo sneženje. Kot je za N1 povedal dežurni meteorolog Arsa Andrej Velkavrh, bodo padavine, čeprav meja sneženja ne bo povsod enaka, kar obilne. Močno sneženje bo predvsem na Notranjskem, Kočevskem, v višjih legah Gorenjske in severne Primorske. Zapadlo bo lahko več kot 25 centimetrov snega. Prav tako bo jutri med 6. in 11. uro morje ob visoki plimi poplavilo nižje ležeče dele obale.

V noči na torek bo nad Genovskim zalivom nastalo globoko ciklonsko območje, ki se bo jutri čez dan premaknilo nad severni Jadran. Padavine nad Slovenijo se bodo okrepile in dopoldne od zahoda zajele vso državo. Meja sneženja, ki bo ob začetku padavin večinoma še nad okoli 800 metri nad morjem, se bo ob krepitvi padavin sredi dneva in popoldne spuščala, so zapisali na Facebookovi strani Agencije RS za okolje (Arso).

Po napovedi vremenoslovcev bo največ snega zapadlo v goratem svetu, predvsem v Julijskih Alpah. “Tam ga lahko v manj kot 24 urah pričakujemo kar od 30 do 60 centimetrov. Le malo manj izdatno bo sneženje v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah. Snežilo bo tudi v alpskih dolinah,” so dodali.

Sredi dneva in popoldne bo močno sneženje zajelo tudi kar velik del Slovenije. Po pojasnilih dežurnega meteorologa Agencije RS za okolje Andreja Velkavrha bo največ snega padlo na Notranjskem, na kočevskem koncu in ter v nekoliko višjih legah severne Gorenjske in Primorske. “Akumulacije padavin so do 30 centimetrov,” je dejal. Glede na trenutne napovedi je zelo malo ali skoraj nič snega pričakovati v Beli krajini, krško-brežiški in Ljubljanski kotlini. “Na Prekmurskem koncu bo začelo snežiti v noči na sredo, pred tem bo dež,” je ob tem še povedal Velkavrh.

Sneg
FACEBOOK ARSO | Na sliki je prikazana količina padavin, ki bo v torek predvidoma padla v snegu.

“Ob močnih padavinah se meja sneženja sicer hitro spušča, ker taljenje snega jemlje toploto zraku in ga ohlaja. Ker pa bo hkrati zapihal severovzhodni veter, se lahko zgodi, da bo ta dotok manj ohlajenega zraka upočasnil spuščanje meje sneženja. Če bo vpliv intenzitete padavin prevladal, lahko v nekaj urah tudi po nižinah zapade več kot 10 centimetrov južnega snega, če pa bo prevladal vpliv vetra, je mogoče, da bo meja sneženja ostala nekaj 100 metrov nad dnom Ljubljanske kotline,” so ob tem še vremenske razmere opisali na Arsu.

V vsakem primeru, tako vremenoslovci, pa lahko sredi dneva in popoldne pričakujemo zimske vozne razmere predvsem na cestah Notranjske, Kočevske in v višjih predelih severne Primorske ter Gorenjske, nekoliko pozneje pa tudi ponekod na Koroškem in Štajerskem. Težak sneg bo lahko povzročal tudi snegolome, so še opozorili na Arsu. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 3, na Primorskem do 9 stopinj Celzija, najvišje pa od 1 do 6, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Arso izdal opozorilo: močna burja in visoka plima

Ob bližanju ciklona bo ob morju zjutraj pihal okrepljen jugo, popoldne pa močna burja. Po navedbah Arsa bodo njeni sunki na izpostavljenih mestih lahko dosegli hitrost do 140 kilometrov na uro.

“V jutranjem času bo zelo visoko tudi plimovanje morja, saj se bodo združili vplivi juga, nizkega zračnega tlaka, dežja in astronomske plime. Morje se bo lahko razlilo od 30 do 50 cm nad obalno črto,” so opozorili.

Za celotno južno polovico države je Arso za torek izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi sneženja, burje in plimovanja morja, za severno polovico države pa je izdano rumeno vremensko opozorilo.

Dodatno so danes iz štaba civilne zaščite Občine Piran opozorili, da lahko kombinacija omenjenih naravnih pojavov v občini Piran, s poudarkom na mestnem jedru Pirana, povzroči večjo škodo in neprijetnosti prebivalcem. “Kot je razvidno iz napovedi Arsa, bo najvišja točka plimovanja sovpadala z močnim jugom, kasneje z zelo močno burjo, kar bo povzročalo prelivanje površin na vseh nižjih legah v Piranu, močno valovanje pa bo povzročilo izmet kamnov na obalo. Ob tem bi se lahko pojavili močni nalivi dežja, ki bodo po napovedih Arsa povzročali oteženo odtekanje padavin,” so povzeli v civilni zaščiti. Zelo neprijetno bo predvidoma med 7. in 11. uro, z vrhuncem med 8. in 9. uro, so dodali. Občane obveščajo, naj umaknejo vozila in zaščitijo svoje premoženje. Štab civilne zaščite medtem pripravlja aktivnosti za intervencije in koordinira dejavnost z drugimi službami, so dodali po poročanju STA.

Ne pozabimo na varnost v prometu

Ker se bo sneg ponekod oprijel cestišča, je potrebna dodatna previdnost v prometu. Če se boste odpravili na pot, pripravite vozilo ter očistite stekla in svetlobno opremo. Zimska oprema je obvezna. V prometu poskrbite za lastno varnost in varnost drugih. Hitrost prilagodite razmeram in stanju vozišča, še posebej v času megle, poledice, dežja, sneženja in zmanjšane vidljivosti. Med vožnjo povečajte varnostno razdaljo.

Nekaj nasvetov za varno vožnjo v zimskih razmerah so podali tudi policisti.

Sneg se ne bo dolgo obdržal

V naslednjih dneh ni pričakovati obilnega sneženja, v glavnem bo suho. “Tudi temperature bodo takšne, da se bo sneg talil hitro. V višjih legah bo skopnel po približno treh dneh. Jutra bodo mrzla, predvsem v krajih, ki jih bo prekrila snežna odeja, čez dan se bo živo srebro povzpelo nad ledišče,” je še povedal Velkavrh.

Že v sredo dopoldne bodo padavine povsod ponehale, od zahoda se bo jasnilo. V četrtek se bo po nekaterih nižinah zadrževala megla ali nizka oblačnost, več sonca bo na Primorskem in v višjih legah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!