Od danes naprej obvezna zimska oprema. Kaj storiti, če je še nimate?

Slovenija 14. Nov 202208:16 > 15. Nov 2022 06:01 3 komentarji
test zimskih pnevmatih, katere gume so najboljše
PROFIMEDIA

Od danes dalje morajo imeti vaši avtomobili zimske pnevmatike oziroma ustrezno zimsko opremo. Ta je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu po zakonu obvezna vse do 15. marca naslednje leto, pa tudi v zimskih razmerah. Če zimskih pnevmatik še ne boste zamenjali takoj, morate imeti v prtljažniku snežne verige.

Čeprav je bil minuli mesec razmeroma topel in je v teh dneh zasnežilo le nekatere gorske vrhove, se je treba pripraviti na zahtevnejše prometne razmere. Za vožnjo, tudi v nižjih predelih, je lahko nevarna tudi že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni, opozarjajo na policiji.

Pri nižjih temperaturah letna pnevmatika izgublja oprijem, ker se ne uspe segreti. Zavorna pot z letnimi pnevmatikami je precej daljša, pa tudi v ovinku bo vozilo prej zdrsnilo. Zato so nujne zimske pnevmatike. Veliko vlogo imata namreč globina profila – ta mora biti globok najmanj 3 milimetre – in pa tlak v pnevmatikah, ki ga je treba preverjati vsaj enkrat mesečno.

Kot so ob tem spomnili na policiji, zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. Poleg tega pa morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so v prometu zimske razmere. Torej tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica). Takrat policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjajo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.

Zimsko opremo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S, ki morajo imeti najmanj tri milimetre globine profila ali pa štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre in ustreznimi snežnimi verigami v priboru.

Kazni od 40 do 500 evrov

Če vas bo po 15. novembru ustavila policija in ne boste imeli primerne zimske opreme, vas čaka 40 evrov globe. Če boste zaradi prekrška onemogočili promet, vas čaka globa 500 evrov in pet kazenskih točk. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred začetkom vožnje, pa ga lahko doleti globa 200 evrov. Za pravne osebe so kazni še nekoliko višje.

Za zimske gume velja formula 4 x 4 x 4. To pomeni, da so vse štiri gume na avtomobilu stare največ štiri leta in imajo vsaj štiri milimetra profila. Pri ugotavljanju primernosti pnevmatike pa je zelo pomembna tudi njena starost. Priporočljivo je, da se gume menjajo na pet do šest let, čeprav imajo še vedno dovolj profila.

Zimske pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija, letne pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah nad 7 stopinj Celzija.

Pri Avto-moto zvezi Slovenije so opravili test najboljših pnevmatik. Pri manjših avtomobilih dveh pnevmatik ne priporočajo, pri večjih vozilih pa negativne ocene ni dobila nobena od testiranih pnevmatik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje