Pozor, kmalu poteče veljavnost starim vinjetam

Slovenija 29. Jan 202211:53 2 komentarja
Letna vinjeta za avtocesto
Foto: BOBO

Le še do ponedeljka do polnoči se boste po avtocestah lahko vozili z lansko letno vinjeto.

Stare vinjete v obliki nalepk se z 31. januarjem po 13 letih dokončno poslavljajo. Od 1. februarja boste za vožnjo po slovenskih avtocestah potrebovali elektronsko vinjeto.

Nakup e-vinjete lahko opravite na spletu in tudi na fizičnih prodajnih mestih, na primer na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih.

Ni treba čakati na februar

Čeprav vam bo letna vinjeta potekla 31. januarja, vam za nakup e-vinjete ni treba čakati do takrat, saj je ob nakupu mogoče izbrati začetek veljavnosti 30 dni vnaprej. Dars je že pred časom voznike pozival, naj z nakupom ne čakajo do zadnjega dne.

Prodaja prvih elektronskih vinjet je stekla decembra, do petka pa so jih prodali blizu 370.000, v zadnjem tednu več kot 20 tisoč dnevno, poroča STA. Največ uporabnikov je novo vinjeto kupilo na fizičnih prodajnih mestih, 28 odstotkov vseh pa je bilo prodanih prek spleta, še piše STA.

Če vinjete še niste kupili, preberite članek Vodnik za nakup e-vinjete: na kaj morate biti pozorni?

E-vinjeta je vezana na registrsko številko, nadzorovale bodo kamere

E-vinjeta se od zdajšnje vinjete v obliki nalepke razlikuje po tem, da ne obstaja v fizični obliki, ampak je vezana na registrsko številko vozila. Nadzor bodo pristojni izvajali s kamerami, nameščenimi na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Kamere bodo posnele registrsko številko, sistem pa bo preveril, ali je bila za to vozilo kupljena e-vinjeta.

Elektronska vinjeta ni več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma nakupa, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Če boste izbrali, da začne vinjeta veljati 15. maja 2022, bo veljavna do 15. maja 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje