Pozor, pri nakupu e-vinjete se izognite najpogostejši napaki

Slovenija 25. Jan 202313:40 0 komentarjev
Letna vinjeta za avtocesto
Foto: BOBO

Prvega februarja poteče približno 390 tisoč letnih 2A in 2B elektronskih vinjet. Na Darsu ob tem uporabnike opozarjajo, naj bodo pri vnosu podatkov pri nakupu nove vinjete previdni. Če se boste po avtocesti zapeljali z napačno izpolnjeno vinjeto, vas lahko doleti 300 evrov kazni.

Številni uporabniki avtocest in hitrih cest bodo v naslednjih dneh opravili nakup nove vinjete, saj se bo veljavnost starih iztekla. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) zato uporabnike opozarja, naj bodo pri nakupu pozorni na pravilnost podatkov, ne glede na to, ali e-vinjeto kupujejo sami v spletni trgovini ali pa bodo nakup opravili na fizičnem prodajnem mestu (na bencinski črpalki, pošti ali v drugi trgovini) in bo podatke v sistem vnesel prodajalec.

Kupci vinjet morajo biti posebej pozorni na naslednje podatke: registrsko označbo, državo registracije, cestninski razred, vrsto e-vinjete in datum začetka veljavnosti.

Dars sicer na podlagi enoletnih izkušenj z delovanjem sistema e-vinjet ugotavlja, da največ napak nastane pri zapisu registrske označbe vozila. “Sem spadajo pomanjkljivi podatki, kot je na primer registrska označba brez začetne oznake za registracijsko območje (LJ, MB, KP in podobno). Druga pogosta napaka so pravilne črke in številke, vendar v napačnem zaporedju. Nekateri zamenjajo med seboj podobne znake, kot je na primer črka O namesto številke 0. Spet drugi iz prometnega dovoljenja prepišejo prvo registrsko označbo, pod katero je bilo registrirano njihovo vozilo, čeprav ima zdaj že drugačno označbo,” navajajo na Darsu.

Napake se prav tako pojavljajo pri izboru države registracije vozila (za vsa vozila s slovensko registrsko označbo je država registracije Slovenija). “Nekateri uporabniki navedejo napačni cestninski razred, na primer cestninski razred 2A namesto 2B (pri določitvi cestninskega razreda je lahko uporabnikom v pomoč naše spletno orodje),” še dodajajo.

Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka ‘O’ na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka ‘0’, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (‘GO’ za Novo Gorico ali ‘PO’ za Postojno). Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu (tako imenovane registrske tablice z izbranim delom označbe) – te namreč lahko vsebujejo tako črko ‘O’ kot številko ‘0’.

Včasih pa se uporabniki zmotijo tudi pri določitvi obdobja veljavnosti, na primer izberejo napačno časovno obdobje trajanja e-vinjete ali določijo napačen datum začetka njene veljavnosti.

Če podatki niso pravilni, vas lahko doleti 300 evrov kazni

Kupci e-vinjet morajo pred nakupom natančno preveriti podatke, da so ti pravilno izpolnjeni. Če se registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana, opozarjajo na Darsu. Če vas pri vstopu na avtocesto torej v tem primeru ujame kamera, vaše vozilo pa nima (pravilne) e-vinjete, vas čaka 300 evrov kazni. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek.

Kako popraviti morebitne napake

Dars uporabnikom avtocest in hitrih cest svetuje, da elektronsko vinjeto kupijo vnaprej (nakup je možen do 30 dni pred začetkom veljavnosti), saj lahko v vmesnem obdobju popravijo morebitne napake. Ko e-vinjeta začne veljati, podatkov ni več mogoče spremeniti.

Če ste torej vašo e-vinjeto kupili prek spleta ter še ni začela veljati, lahko podatke popravite sami. “Pogoj za vnašanje popravkov je registracija v spletni trgovini (odprt e-vinjetni račun s podatki o e-vinjeti). Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko pred začetkom njene veljavnosti zahtevajo popravek podatkov o e-vinjeti na prodajnem mestu, kjer so opravili nakup. Lahko pa jih popravijo tudi v spletni trgovini, kjer se morajo najprej registrirati in dodati kupljeno e-vinjeto v svoj e-vinjetni račun (na podlagi registrske označbe in serijske številke e-vinjete, ki je zapisana na potrdilu o nakupu),” svetujejo na Darsu.

Uporabnikom, ki že imajo veljavno e-vinjeto, na Darsu svetujejo, naj ob ugotovljeni nepravilnosti podatkov čim prej kontaktirajo njihov klicni center za cestninjenje (na telefonsko številko 01/518 8 350 ali elektronski naslov [email protected]), kjer jim bodo svetovali glede nadaljnjih korakov.

Dars svetuje, da e-vinjeto kupite v spletni trgovini

Dars uporabnike, ki e-vinjeto kupijo na fizičnem prodajnem mestu, poziva, naj po nakupu shranijo potrdilo o nakupu e-vinjete in na njem še enkrat pozorno preverijo vse podatke. Sicer pa uporabnikom priporočajo nakup e-vinjete v spletni trgovini, ker bodo na ta način prejeli potrdilo o nakupu na svoj elektronski naslov oziroma (v primeru registracije) neposredno v svoj e-vinjetni račun. Registrirani uporabniki se bodo lahko v svojem računu naročili tudi na obveščanje o poteku veljavnosti e-vinjete, obvestilo bodo prejeli po elektronski pošti ali/in prek SMS-sporočila.

Preberite še: Preverite, kdaj morate kupiti novo vinjeto

1. februarja letos poteče približno 390 tisoč letnih 2A in 2B e-vinjet, kar je 37 odstotkov vseh letnih 2A in 2B, kupljenih med 1. decembrom 2021 in 30. novembrom 2022. V prvi polovici februarja (v obdobju med 1. februarjem in 15. februarjem 2023) pa poteče skupno približno kar 542 tisoč letnih 2A in 2B e-vinjet, kar je 52 odstotkov vseh letnih 2A in 2B, kupljenih med 1. decembrom 2021 in 30. novembrom 2022. Pri izračunu deleža je upoštevano enoletno obdobje z začetkom 1. decembra 2021, ko se je začela prodaja letnih e-vinjet, so sporočili z Darsa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!