Pozor: tudi to pomeni, da je test pozitiven

Slovenija 08. Nov 202108:19 > 09:14 4 komentarji
Pozitiven hitri test
Matjaz Licer/TWITTER

Samotestiranje s hitrimi testi ob naraščajočih okužbah postaja vse pogostejše. Pri branju rezultata je treba pozorno pregledati kontrolno tablico, saj že bledo obarvana druga črtica lahko pomeni, da smo pozitivni na novi koronavirus.

Samotestiranje s hitrimi testi bo od 15. novembra obvezno za vse osnovnošolce in dijake, ob tem pa se za ta ukrep odloča tudi vse več podjetij, ki želijo preprečiti, da bi se jim razširile okužbe med zaposlenimi.

Pri odčitavanju rezultata je treba zelo natančno preveriti, ali se je ob kontrolni črtici (C) izrisala tudi druga črtica (T), ki označuje, da je test pozitiven. Velikokrat se namreč črtica pri črki T obarva zelo bledo oziroma skoraj nevidno, kar pa še vseeno lahko označuje pozitiven test.

Na podoben primer je na družbenem omrežju Twittter opozoril tudi fizik dr. Matjaž Ličer z Agencije RS za okolje in Morske biološke postaje NIB.  V njegovem primeru se je na hitrem testu ob kontrolni črtici C izrisala zelo bleda črtica T, ki je skoraj ni opaziti. Kasneje je okužbo s koronavirusom potrdil še PCR-test. Pod njegovo objavo se je oglasilo več uporabnikov, ki so imeli podobno izkušnjo.

Kako poteka samotestiranje?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili šest korakov za hitro testiranje. Pred začetkom je treba poskrbeti za higieno rok.

V prvem koraku pripravimo celoten komplet, ki vsebuje epruveto, pokrovček, plastenko z ekstrakcijskim pufrom, bris za enkratno uporabo in testno ploščico.

V drugem koraku odstranimo pokrovček na plastenki in pufer prelijemo v epruveto.

V tretjem koraku odvzamemo bris, tako da palčko potisnemo približno 2,5 centimetra globoko v nosnico in petkrat zaokrožimo ter nežno podrgnemo po sluznici. Enako ponovimo v drugi nosnici.

V četrtem koraku bris vstavimo v epruveto z ekstrakcijskim pufrom in 20 sekund mešamo. Zavrtimo ga vsaj petkrat.

V petem koraku zapremo epruveto s pokrovčkom s tulcem navzgor. Iz epruvete previdno nakapljamo tri kapljice v manjšo odprtino na testni ploščici.

Nato počakamo 15 minut.

Rezultat hitrega testa je potrebno odčitati po 15-20 minutah. Po več kot 20 minutah se lahko prikaže napačen rezultat.

Video z navodili za samotestiranje so pripravili pri NIJZ:

Odčitavanje rezultata

V šestem koraku odčitamo rezultat. Pri tem moramo biti posebej pozorni, saj se lahko zgodi, da je v primeru pozitivnega testa druga črtica bolj medla oziroma slabše vidna kot v primeru na spodnji fotografiji.

Kljub temu gre za pozitiven test in se moramo obrniti na svojega osebnega zdravnika, da nas ta napoti še na PCR-test. Na rezultate testa moramo počakati doma v samoizolaciji, nato pa na podlagi izvida dobimo navodila zdravnika.

V primeru ene črtice ob črki C je test negativen, v primeru ene črtice ob črtici T pa gre za neveljaven test, ki ga je treba ponoviti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje